Valverde wint zijn derde Waalse Pijl

Valverde wint zijn derde Waalse Pijl

Alejandro Valverde mocht net als vorig jaar de bloemen ontvangen in Huy. De Spaanse kopman van Movistar won voor de derde keer de Waalse Pijl en werd daarmee mederecordhouder. Julian Alaphilippe (Etixx-Quick Step) werd tweede, waarna Michael Albasini (Orica-GreenEdge) als derde volgde.

Zeven renners wisten al vroeg in de koers te ontsnappen. De Nederlanders Mike Teunissen (Lotto-Jumbo) en Reinier Honig (Team Roompot) kregen drie Belgen mee: Thomas de Gendt (Lotto-Soudal), Pieter Vanspeybrouck (Topsport Vlaanderen-Baloise) en Jerôme Baugnies (Wanty-Groupe Gobert). Brice Feillu (Bretagne-Séché) en Daniele Ratto (UnitedHealthcare) vervolledigden het zevental.

De Gendt was de grote motor van de kopgroep. Onder zijn leiding moest Teunissen op de Côte de Beltaire - op maar liefst zestig kilometer van de streep - lossen. Ook Honig moest zijn meerdere erkennen in de andere vijf. In het peloton was Daniel Martin (Cannondale-Garmin) al hard gevallen, ook Philippe Gilbert (BMC) smakte tegen het asfalt.

De Belgische kopman gaf gedesillusioneerd op. Iets later was het de beurt aan Wout Poels (Team Sky) om de graskant op te zoeken. Kort voor de tweede passage over de Muur van Huy ging Jelle Vanendert (Lotto-Soudal) tegen de grond. Vooraan bleven op de Muur alleen Baugnies en De Gendt over, terwijl Giovanni Visconti (Movistar) samen met Luis Leon Sanchez (Astana) in de tegenaanval trok. Het duo viste de geloste koploper Ratto op en reed naar het Belgische tweetal toe.

Op de Côte d'Ereffe waren alle vroege vluchters rijp voor de slacht. Visconti en Sanchez hielden een voorsprong van zo'n twintig seconden op het peloton. Op meer dan tien kilometer van de streep was er weer een grote valpartij in het peloton te bespeuren, waarbij onder meer Chris Froome (Team Sky) betrokken was. Op de nieuwe beklimming in het parkoers, de Côte de Cherave, was de al voorspelde aanval van Vincenzo Nibali (Astana) daar. Tim Wellens (Lotto-Soudal) volgde met een aanval. Giampaolo Caruso (Katusha) wilde de Belg counteren, maar kwam er niet bij.

Met tien seconden voorsprong vatte Wellens de Muur van Huy aan. Hij werd echter snel gegrepen. Alejandro Valverde (Movistar) mende de meute, tot hij de rest volledig uit het wiel reed. Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Garmin) werd op de negende plaats de beste Nederlander, voor Wilco Kelderman (Lotto-Jumbo).