McQuaid: 'Armstrong is heel erg zondebok gemaakt'

McQuaid: 'Armstrong is heel erg zondebok gemaakt'

Pat McQuaid, tot 2013 voorzitter van de internationale wielerunie UCI, is het niet eens met de behandeling die Lance Armstrong heeft gekregen nadat bekend was geworden dat de Amerikaan jarenlang structureel doping gebruikte tijdens zijn wielerloopbaan: ,,Hij is heel erg de zondebok gemaakt, er was een heksenjacht op Armstrong"

Dat zei de 65-jarige Ier dinsdagavond in gesprek met de BBC. Met name de aanpak van het Amerikaanse antidopingagentschap USADA, dat in oktober 2012 het omvangrijke rapport over de dopingcultuur binnen de US Postal-ploeg van Armstrong presenteerde, is volgens McQuaid verwerpelijk: ,,USADA wilde een grote naam. Ze hadden geen interesse in de kleinere renners en dus maakten ze afspraken over strafvermindering in ruil voor belastende informatie over de grote jongens. Ik vind dat sporters in die situatie gelijk behandeld moeten worden."

McQuaid neemt het in dit interview met de BBC dus op voor Armstrong, terwijl hij de Texaan enkele dagen na de publicatie van het USADA-rapport nog wegzette als een 'gevaar voor de wielersport' en hem zijn zeven Tourzeges af nam. Op de bewuste persconferentie zei hij destijds: ,,Er is geen plaats meer voor Lance Armstrong in het wielrennen. Hij moet vergeten worden." Nu spreekt de voormalig baas van de wereldwielerbond zich dus enigszins tegen.