UCI: 'Astana zit in de proeftijd'

UCI: 'Astana zit in de proeftijd'
  • Astana Astana

Astana heeft van de UCI weliswaar een WorldTour-licentie gekregen, maar dat wil niet zeggen dat de Kazachse formatie nu zorgeloos door het leven kan gaan. De UCI maakte bekend dat het team nog nadrukkelijk onder het vergrootglas ligt en dat de licentie nog kan worden ingetrokken, als de bond niet tevreden is over de uitkomsten van een onafhankelijk onderzoek. Astana heeft beloofd dat het zijn antidopingbeleid zal aanscherpen, of dat ook werkelijk gebeurt is onderwerp van een onderzoek dat begin februari wordt gepresenteerd. Het wordt gehouden door het Instituut voor Sportwetenschappen van de Universiteit van Lausanne, op kosten van Astana.

De UCI liet bovendien weten dat bij het toekennen van de licentie geen rekening heeft gehouden met de beschuldigingen naar, onder meer, renners en personeel van Astana, in het grote onderzoek naar dopingarts Michele Ferrari. ,,De precieze feiten van deze zaak zijn nog niet bekend bij ons en de licentiecommissie", laat de bond weten. ,,Mochten er bewijzen tegen het team komen, dan zal de licentiecommissie zich er over gaan buigen."

UCI-chef Brian Cookson over de kwestie-Astana: ,,We blijven de ontwikkelingen bij het team nauwgezet volgen en wachten op het resultaat van het onderzoek. Tot die tijd moet de ploeg in elk geval doen wat het de licentiecommissie beloofd heeft. Feitelijk betekent het dat Astana momenteel in de proeftijd zit."