Olympische parkoersen Rio bekend

Olympische parkoersen Rio bekend

De parkoersen voor de Olympische wegwedstrijden van 2016 in Rio de Janeiro zijn bekend. De wegwedstrijd voor mannen, op zaterdag 6 augustus, gaat over 256,4 kilometer. De vrouwen krijgen daags nadien 130,3 kilometer voor de wielen. Start en finish zijn gesitueerd in Flamengo Park en er wordt gekoerst langs de beroemde stranden van Copacabana, Ipanema, Barra en Reserva.

Er wordt deels gereden rond Grumari, deels rond Conoas/Vista Chinesa. De mannen rijden de lus bij Grumari vier keer, de vrouwen één keer. Op dit deel van het parkoers zijn twee klimmetjes opgenomen. Grumari is een smalle beklimming met stroken tot dertien procent en een lengte van 1,2 kilometer. Verder is er de klim van Grota Funda, over 2,1 kilometer en met een maximale stijging van zes procent. Op dit deel van het parkoers liggen bovendien twee kilometer kasseien.

Het rondje rond Conoas/Vista Chinesa moet door de mannen drie keer en door de vrouwen één keer worden gereden. In dit stuk van de Olympische wegrit moet 8,9 kilometer geklommen worden, met een technische afdaling over zes kilometer.

De tijdritten worden verreden over een ronde van 29,8 kilometer, grotendeels over het Grumari-circuit dat ook in de wegwedstrijd gebruikt wordt en met het klimmetje van 1,2 kilometer. Start en finish van de races tegen de klok zijn bij Tim Maia Square, nabij Pontal Beach. De vrouwen rijden één rondje, de mannen twee. Beide tijdritten staan voor woensdag 10 augustus op het programma.