Colombiaans feestje in de Vuelta

Colombiaans feestje in de Vuelta

Het was vandaag de dag van de Colombianen  in de Vuelta: Winner Anacona (Lampre-Merida) won de negende rit met aankomst bergop, Nairo Quintana reed zijn Movistar-ploeggenoot Alejandro Valverde uit de rode leiderstrui. Voor Anacona was het de eerste profzege. De Zuid-Amerikaan bleek bergop de sterkste van een kopgroepje die op avontuur ging. Oud-wereldkampioen beloften Alexsey Lutsenko werd op 45 tellen tweede, Anacona's ploeggenoot Damiano Cunego vijf seconden later derde.

Achter de strijd voor ritwinst ontspan zich op de flanken van Aramón Valdelinares een boeiend duel tussen de favorieten. Alberto Contador, bezig aan een opmerkelijk sterke Vuelta na zijn scheenbeenbreuk in de Tour, opende de debatten. Niet veel later kwamen Joaquim Rodriguez en Quintana bij de Spanjaard. Leider Valverde, Chris Froome en de Nederlandse klassementsrenners waren toen al iets verder achterop geraakt.

Na het optrekken van de kruitdampen bleek Quintana de leiding met drie seconden marge op Contador en acht op Valverde te hebben veroverd. Robert Gesink zakte één plaatsje, van zeven naar acht, en Wilco Kelderman tuimelde van de tiende naar de zestiende plaats in het klassement. Morgen is de eerste rustdag in de Vuelta.