Kazachstan wil WK en Tourstart organiseren

Kazachstan wil WK en Tourstart organiseren

Nu Astana de Tour de France heeft gewonnen met Vincenzo Nibali, heerst er wielerkoorts bij de nationale federatie. Kairat Kelimbetov, voorzitter van de Kazachse wielerbond, heeft namelijk het plan geopperd om de Tourstart naar zijn land te halen. ,,Het klinkt nu nog als een grap, maar de ervaring van Yorkshire is voor ons erg interessant. Het idee is om dit op een dag naar Kazachstan te halen", vertelt hij aan persbureau AFP. ,,De Tour en de wielersport zijn mondiaal geworden en iedereen was dolenthousiast toen vijf miljoen mensen op straat stonden in Yorkshire." Kelimbetov hoopt dat zijn droom voor 2020 werkelijkheid wordt.

Weinig kans Tourbaas Christian Prudhomme liet in de Wieler Revue Tourspecial al weten dat verre bestemmingen als Qatar en China weinig kans maken op een Tourstart. ,,Nee! Mondiale ontwikkeling is mooi, maar waar staan we met onze wortels? In Nederland, België, Frankrijk, Italië en Spanje. Zonder die landen kan je je het wielrennen niet voorstellen. En als je dat vergeet, kan je ook niet verder ontwikkelen. Het zijn de landen met de kampioenen, de legendes, de ploegen. Ik wil met de Tour niet starten in een land zonder wielerhistorie, zonder passie."

Naast een Tourstart mikt Kazachstan overigens ook op de organisatie van het wereldkampioenschap wielrennen in 2018. Ter voorbereiding daarop zou volgend jaar de mondiale titelstrijd bij de junioren al in het land plaatsvinden.