Moeder Van der Poel over gele trui zoon: 'Huilde onophoudelijk, voor Mathieu gold eigenlijk hetzelfde'

Corinne Poulidor is moeder van Mathieu en dochter van Raymond. Die twee kwamen samen op de emotionele dag waarop haar zoon het geel pakte in de Tour. Ze vertelt mooi over die heel speciale dag voor haar en Mathieu.  

mathieu van der poel juicht emotioneel

Zoals niks bij Mathieu van der Poel eigenlijk normaal is, is zijn afkomst dat ook niet. Als iemand wielergenen heeft, dan zijn broer David en hij. Zoon van Adrie en de dochter van de grootste wielerlegende van Frankrijk: Raymond Poulidor.

Gele trui

In Het Nieuwsblad van vandaag staat een mooi interview met Corinne Poulidor, want zo heet de vrouw van Adrie, moeder van Mathieu en dochter van Raymond. José De Cauwer gaat bij haar op de koffie. Bij de vrouw die niet graag in de publiciteit komt, maar tegen De Cauwer geen nee kon zeggen.

Uiteraard gaat het veel over Mathieu en zijn opa, die in 2019 overleed. Een passage over de gele trui die MVDP in 2021 veroverde op de Mur-de-Bretagne springt eruit. Het was voor Corinne, maar ook voor Mathieu een heel emotionele dag, zo blijkt uit de woorden van Corinne.

Huilen

Ze komt erop nadat De Cauwer vraagt hoe zij de recente overwinning van haar zoon in Parijs-Roubaix beleefde. Ze vertelt dat bij haar de emoties meestal niet op het moment zelf komen, maar een paar dagen. Behalve één keer. Die zondag in 2021 waarop haar zoon op indrukwekkende wijze het geel pakte, twee jaar nadat haar vader overleed.

"Eén keer kwamen de tranen onmiddellijk. In de Tour van 2021, toen Mathieu de gele trui pakte op de Mûr de Bretagne. Toen huilde ik onophoudelijk, zonder helemaal te weten of het de blijdschap was voor Mathieu of het verdriet omdat mijn papa het niet kon meemaken", zegt ze.

Ook voor Mathieu zelf was het een zeer emotionele dag, valt op te maken uit de woorden van Corinne. "Ik miste hem heel erg op dat moment. Ik heb die dag meer gehuild dan op de begrafenis zelf. En voor Mathieu gold eigenlijk hetzelfde. Het verdriet dat we nog niet hadden verwerkt is er die dag bij ons allebei helemaal uitgekomen."

Bovendien had Raymond Poulidor het zó mooi gevonden, Mathieu in het geel. "Ik blijf het jammer vinden dat mijn papa daar niet bij was. Zijn kleinzoon in de gele trui. Dan was hij helemaal naast zijn schoenen gaan lopen", besluit ze over het onderwerp.

Bellen met opa en oma

De moeder van Mathieu vertelt ook nog hoe het er in huize Van der Poel vroeger aan toe ging na de koers, en hoe ze dat mist. "Weet je wat ik nu vooral mis? Mathieu wint de Ronde van Vlaanderen en normaal belden mijn ouders dan altijd. Een uur na de wedstrijd of ’s avonds. Ik moest natuurlijk altijd snel Mathieu doorgeven, haha. Dat was zo’n mooie traditie."

"Nu belt er niemand meer. Papa is er niet meer en mijn mama heeft Alzheimer. Ze verblijft in een rusthuis in Frankrijk. Ik ga zo vaak mogelijk langs, maar communicatie is moeilijk geworden. Ze kijkt nog naar de koers en begrijpt nog wel dat haar kleinzoon wint, maar een dag later is dat weg. Een lastige situatie, ook door de afstand natuurlijk."