Zonneveld ziet scenario waarin Van der Poel zich meer focust op heuvelklassiekers: 'Voor mountainbike is het ook beter om iets lichter te zijn'

Mathieu van der Poel werd knap derde in Luik-Bastenaken-Luik, maar om daadwerkelijk mee te doen om de winst zal nog veel nodig zijn. 

Poel

Dat heeft vooral te maken met Tadej Pogacar, die oppermachtig was in La Doyenne. Mathieu van der Poel vertelde dat hij niet hele goede benen had, maar dat hij ook op zijn hoogste niveau de Sloveen met geen mogelijkheid had kunnen volgen. Na afloop vertelde Van der Poel dat de podiumplaats hem stof tot nadenken gaf richting de toekomst.

In de podcast In het Wiel keek analist Thijs Zonneveld alvast in de toekomst en filosofeerde hij over de vraag of Van der Poel zich ooit meer op de klimklassiekers zal toeleggen. "Er zijn twee opties om Luik proberen te winnen. Optie één is deze manier. Hopen dat andere steken laten vallen."

"Alleen dan leg je het in de handen van anderen. Het is rijden en dan kijken of het een keer jouw kant opvalt. Optie twee is om kilo's te verliezen, meer in de heuvels te trainen en de Waalse Pijl en Luik proberen zo goed mogelijk te rijden."

Mountainbiken

Alleen is de kans groot dat hij dan van zijn explosief vermogen verliest. "Dat raakt hij dat krachtige kwijt, en daarmee zal hij minder makkelijk de Ronde en Roubaix winnen."

Zonneveld denkt niet dat Van der Poel heel ver vooruitkijkt, maar dat er een scenario is dat de wereldkampioen zich meer zal focussen op de heuvelklassiekers. "Hij heeft zijn contract met vijf jaar verlengd, waardoor hij sowieso nog twee Spelen meemaakt. Dan kan hij in 2028 nog mountainbiken. Ik denk dat als hij olympisch en wereldkampioen mountainbike wil worden dat het ook beter is om lichter te zijn. Dan zou het samen kunnen gaan."

Dat zou dan in een latere fase van zijn loopbaan moeten gebeuren. "Als hij de olympische mountainbikewedstrijd in Parijs niet rijdt, wat er volgens mij inzit, dan gaat hij in 2028 mountainbiken en dat zou goed samen kunnen gaan met een paar kilo's eraf. In dat scenario zou hij ook beter voor de dag kunnen komen in de Waalse Pijl, Luik en heel misschien zelfs de Ronde van Lombardije."