Ook Katusha keert MPCC de rug toe

Ook Katusha keert MPCC de rug toe

Katusha stapt uit de MPCC. Het is de tweede klap voor de beweging die strijd voor een geloofwaardige wielersport, want gisteren kondigde Orica-GreenEDGE al aan het orgaan te verlaten.

De reden voor Katusha om uit de MPCC te stappen is de verschillende regels tussen de organisatie en de UCI. Bij het Russische team werden Luca Paolini en Eduard Vorganov binnen een jaar betrapt op verboden middelen. De UCI besloot Katusha niet te schorsen, maar de MPCC wil de rode formatie wel schorsen.

Een eventuele schorsing door de MPCC zou betekenen dat Katusha niet startgerechtigd is voor WorldTour-wedstrijden. Die straf zou weer tot eventuele straffen van de internationale wielerunie kunnen leiden. Omdat te vermijden, besloot Katusha op voorhand uit de MPCC te stappen.

Bestaansrecht

Door het opstappen van het Russische team zijn er nog maar zeven van de achttien WorldTour-teams verenigd in de MPCC: AG2R La Mondiale, Cannondale, Dimension Data, FDJ, Giant-Alpecin, IAM Cycling en Lotto Soudal. In september vorig jaar werd Astana nog uit de beweging gekieperd vanwege de Lars Boom-zaak rondom de Tour de France.

Voor de MPCC blijft het moeilijk om ploegen binnen boord te houden, omdat de werkwijze van dit orgaan vaak in twijfel wordt getrokken. Zo stapten LottoNL-Jumbo (het geval George Bennett) en Lampre-Merida (het geval Diego Ulissi) zelf uit de MPCC.

Het is de vraag hoe lang de MPCC nog bestaansrecht en een toegevoegde waarde heeft voor de ploegen die zich verzameld hebben in het orgaan.