decoration-one loader
decoration-one
Tekst
Matthijs Klerkx
Datum

Berg van ontdekking voor Dumoulin keert terug in Vuelta van 2017

De Cumbre del Sol keert terug als aankomst bergop in de Vuelta a España van 2017. Op die heuvel won Tom Dumoulin een Vuelta-rit in 2015.

Dat meldt de Spaanse krant Diario Información. "De gedeputeerde van Alicante heeft afgelopen vrijdag aangegeven dat twee etappes in de regio Alicante plaats zullen vinden in de Vuelta van 2017", staat te lezen in het bericht. De rit naar Benitatxell, waar het vakantiepark Cumbre del Sol ligt op de Alto de Puig, zou starten vanuit Orihuela.

In 2015 werd deze aankomst er eentje om nooit te vergeten. Tom Dumoulin viel meerdere malen aan en werd in de slotkilometer bij de kraag gevat door Chris Froome en Joaquim Rodríguez. In een kort tijdsbestek leek eerst Purito te gaan winnen, vervolgens ging de op dat moment tweevoudig Tourwinnaar schijnbaar met de zege aan de haal, om in extremis door een ontketende Dumoulin gecounterd te worden.

[video mp4="https://cdn.indicium.nu/source/wielerrevue/2016/12/Vuelta-2015-Stage-9-Finish.mp4"][/video]

Terugkeer

"Destijds vertrok de etappe vanuit Torrevieja, deze keer vanuit Orihuela", aldus Diario Información. "In tegenstelling tot een jaar terug moeten de renners nu waarschijnlijk niet twee keer de beklimming naar Cumbre del Sol aandoen."

Het volledige parkoers van de Vuelta a España wordt op donderdag 12 januari gepresenteerd. Dit jaar deed het peloton in de Spaanse ronde de regio Alicante aan in de laatste week van de koers. In de negentiende etappe stond de tijdrit van Xàbia naar Calpe op het programma; een dag later volgde de Alto de Aitana.

Naast de Cumbre del Sol zou volgens Diario Información de Alto de Xorret del Cati terugkeren in de Vuelta. Vorig jaar beklom men deze in de Ronde van Valencia, toen Wout Poels er een demonstratie weggaf.

Foto: Cor Vos