HomeCyclocrossPrijzengeld in de cross: Alvarado is grootverdiener

Prijzengeld in de cross: Alvarado is grootverdiener

Prijzengeld. Voor veel veldrijders een belangrijke bron van inkomsten. Het Laatste Nieuws zette op een rijtje welke renners en rensters. Ceylin del Carmen Alvarado won meer prijzengeld dan wie ook. Opvallend, Mathieu van der Poel staat 'slechts' op de vierde plek bij de mannen.

Uit het onderzoek van Het Laatste Nieuws blijkt dat het Oranje boven is qua prijzengeld. Zo strijkt Annemarie Worst net geen 100.000 euro op. Ter vergelijking: Sanne Cant blijft steken op 'slechts' €25.215. Overigens moet er nog belasting worden betaald over deze bedragen. Bij de mannen is Eli Iserbyt grootverdiener, met €108.380 aan prijzengeld. Toon Aerts en Laurens Sweeck verdienden zo rond de €75.000. Dat is meer dan wereldkampioen Mathieu van der Poel, die €66.000 bij elkaar fietste.

De cijfers laten zien dat Eli Iserbyt de meest regelmatige renner van het seizoen is, ondanks dat Mathieu van der Poel bijna overal won waar hij startte. Dat komt natuurlijk omdat Van der Poel veel minder crossen reed dan Iserbyt. Overigens zijn dit alleen prijzengelden. De toppers verdienen een veelvoud van dit bedrag aan startgelden en hebben daarnaast ook nog een contract bij de ploeg waar ze voor rijden.

Lagere salarissen voor vrouwen

Daarnaast liggen de salarissen bij de vrouwen lager dan bij de mannen. Voor de mannen is het een 'mooi extraatje', de situatie bij de vrouwen is anders. Sinds dit seizoen zijn de prijzengelden zo goed als overal gelijkgetrokken met de mannen, maar hun totale verdiensten komen niet in de buurt. Tegen Het Nieuwsblad vertelt wereldkampioene Alvadaro daarover het volgende: “Ik had er zelf helemaal geen idee van. Het is natuurlijk ook het eerste jaar dat ik zoveel heb gewonnen. Voor mij is mijn prijzengeld hoger dan mijn loon en startgeld. In totale verdienste komen wij niet in de buurt van de mannen, maar heel fijn dat we toch met zo’n bedrag naar huis mogen.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Interview | Dylan van Baarle: ‘Ik ben totaal niet bezig met de kasseienrit, want ik ben hier om te helpen’

Heb je nog in de stress gezeten of je de Tourselectie wel zou halen? “Nee,...

Mathieu van der Poel blikt vooruit: ‘Ik zit liever in een ontsnapping dan in een peloton’

De Tour de France begint morgen met een tijdrit door Kopenhagen. Van der Poel...

De koffer van Martijn Tusveld: ‘Ik heb mijn studieboek psychologie meegenomen’

Nee, Martijn Tusveld is niet iemand die zich een week voor vertrek al druk...

Video | Groenewegen: ‘Ik ben in mijn beste vorm ooit’

Hij heeft dit jaar al een paar keer gewonnen, maar een zege in de...

Meer zoals dit

Nys houdt na positieve dopingtest vertrouwen in Toon Aerts: ‘We zijn allemaal aangeslagen, maar Toon is een hele correcte gast’

Een schok ging door de cross toen Toon Aerts een positieve dopingtest afleverde. De Belg ontkent iets verkeerd te hebben gedaan en zijn manager Sven Nys houdt vertrouwen in Aerts.

Toon Aerts op non-actief na dopingsporen in urine: ‘Ik tast momenteel in het duister hoe dit is kunnen komen’

Toon Aerts is op non-actief gezet door zijn ploeg Baloise Trek Lions. Er zijn namelijk sporen van een dopingproduct gevonden in zijn urine.

Eli Iserbyt gaat z’n geluk beproeven op de mountainbike komende zomer: ‘Ideaal om iets nieuws te ontdekken’ 

De kleine Belg gaat Mathieu van der Poel achterna. Hij vertelt erover.