Quintana: 'Ploeggenoot kostte me in 2015 de Tourzege'

Nairo Quintana stelt dat hij de Tour de France van 2015 had kunnen winnen, ware het niet dat een Movistar-ploeggenoot hem in de weg reed op de voorlaatste dag van die wedstrijd. Dat vertelde de Colombiaan, die tegenwoordig voor Arkéa-Samsic rijdt, in de ESPN Bike Show.
Quintana: 'Ploeggenoot kostte me in 2015 de Tourzege'

Quintana eindigde tweede in die Tour, op 1:12 van winnaar Chris Froome. In de voorlaatste etappe, met finish op Alpe d'Huez, won hij 1:20 op de Britse Keniaan. Onvoldoende om het klassement naar zich toe te trekken dus. "In die etappe hadden we een strategie", vertelt Quintana. "Er waren teamgenoten die heel goed werkent en er waren anderen die dat niet deden. Er was een moment die dag, en hij weet het, waar het dankzij één renner onmogelijk werd om die Tour te winnen.

Alejandro Valverde

Uiteindelijk had Movistar die Tour twee renners op het podium, want Alejandro Valverde werd derde. Tijdens die bewuste etappe naar Alpe d'Huez had Valverde ook al eens aangevallen op de Col de la Croix de Fer, waarna Quintana bij hem aansloot. Kort voor de top liet Quintana Valverde achter, waarna Froome zich bij hen voegde. Op de slotklim ging Valverde, na een aantal aanvallen van Quintana, zelf aan. Quintana sloot aan en wist z'n teamgenoot (die amper kopwerk deed), te lossen. Uiteindelijk sloot Quintana aan bij Winner Anacona, die wel kopwerk voor hem deed. Quintana werd die etappe tweede.

"Ik herinner het me als een trieste dag", concludeert Quintana. "Vanwege de kans die aan me voorbijging."

Laatste nieuws