Tourbingo! 21 Dingen die je sowieso gaat zien of horen tijdens deze Tour de France

Dit artikel er elke dag bij en afstrepen maar. We overwegen er nog even een echte bingokaart van te maken..
tony martin

1) Tony Martin rijdt op kop van het peloton

Testbeeld Tony! Die gaan we weer honderden kilometers op kop zien van het peloton. Hoe sterk is de eenzame fietser met 180 anderen in z'n rug...

2) Er komt een zonnebloemveld in beeld

Hét klassieke tourbeeld is natuurlijk een voortrazend peloton met een karakteristiek Frans zonnebloemveld ernaast. Maar hoe zit het met zonnebloemvelden in september, bloeien die dan nog?* Ach, anders monteert de regisseur 'm er wel in; een beetje zoals ze publieksgeluiden bij voetbalwedstrijden erin monteren.

*We weten hier op de redactie alles van wielrennen, maar botanisch zijn we niet zo goed onderlegd..

Zonnebloemen zijn de wielrenners zo gewend dat ze hen demonstratief de rug toekeren...

3) Er komt een kunstwerk (meestal een fiets) gemaakt met strobalen in beeld

De plaatselijke bevolking van zowat ieder Frans dorp wil de uitzending halen en komt dan op het lumineuze idee om creatief met stro te worden. Het hoort bij de Tour zoals Dalida en Mevrouw van Zetten bij Mart Smeets.

4) Thomas Voeckler verschijnt in beeld

Hij is al een poosje gestopt, maar toch krijgt de Franse regisseur het nog voor elkaar ergens deze Tour Thomas Voeckler in beeld te brengen. Misschien ergens achterop een motor, al gekke bekkentrekkend, of wie weet met een stokbrood onder z'n arm bij de start. We gaan het zien. Thijs Zonneveld (en de rest van Nederland?) kan de fles Glorix voor in de oogbollen beter paraat houden.

Voeckler kijkt zelfs al moeilijk als hij een accreditatie om z'n nek heeft

5) Over Thijs Zonneveld gesproken: ergens deze Tour gaat z'n waaieralarm af..

Thijs is de Waaierduider des Vaderlands en laten we hopen dat z'n alarm overuren gaat draaien, want waaiers = spektakel.

6) Bauke Mollema relativeert iets

Interviews met Bauke Mollema zijn fantastisch. Als-ie bijvoorbeeld net een schitterende koers heeft gereden en de interviewer enthousiast een vraag stelt, zegt Mollema iets als: "Mwoa (hij begint eigenlijk altijd met mwoa), het ging niet onaardig vandaag."

7) Nog eentje over Mollema: iemand vraagt aan Bauke welk boek hij op het moment leest

Vaste prik in de Tour, want Mollema is een lezer. In de Tour verslindt hij boeken alsof het mueslirepen zijn. Gokje op welk boek Mollema deze Tour sowieso leest: Socrates op sneakers (een filosofische gids voor het stellen van goede vragen).

8) Er is een kasteel in beeld op een bepalend moment in de koers

En potverdikkeme ook al geen Herbert om er iets over te vertellen!

Een prachtig chateau waar Herbert ongetwijfeld iets heel interessants over had kunnen vertellen (wij ook: mooie torens zeg!)

9) Nu het toch over commentatoren gaat, een rondje.. NOS: Maarten Ducrot snapt iets niet

Waarschijnlijk al bij depart réel in Nice: "Jongens toch, wat hangt die man daar nou uit die auto te zwaaien met die vlag? Dat kan toch niet?! En waarom grijpt er niemand in?!"

10) Eurosport: Karsten Kroon spot een zeldzaam dier

Karsten is een meester in het spotten van dieren. Dus op een wat minder interessant moment in de koers gaat hij op den duur ongetwijfeld iets zeggen in de trant van: "Kijk daar Jeroen, in die boom daar naast de molen zit een kortpotige zilveruil, dat is een heel zeldzame uil."

11) Sporza: Michel Wuyts weet Tom Boonen op de een of andere manier in zijn commentaar te fietsen

José en Michel geven heel vakkundig commentaar, maar als Nederlander kun je het wel eens wat moeilijk hebben met het enigszins (lees: behoorlijk) chauvinistische commentaar van het duo. Met name Michel verliest zich nog wel eens in zijn voorliefde voor alles met een Belgisch vlaggetje voor de naam. In het Boonen-tijdperk was dat nog veel erger, maar waarschijnlijk krijgt Wuyts het ook in deze Tour nog wel voor elkaar zijn held in een lofzang te bewieroken.

12) We gaan even de bergen in, met wat bekende camerashots: een geit op een bergtop

Het geluid van een ratelende helikopter, die inzoomt op een bergtop waar een geit lekker z'n ding staat te doen: clasic Tour de France - meestal als de etappe net is gefinisht en het kaartje met de eerste tien van de dag in beeld komt.

13) Nog een classic bergbeeld: zwevende roofvogel met bergen op de achtergrond

Dezelfde helikoptercamera die inzoomt op geiten, mag ook graag een roofvogel in beeld brengen die door een vallei zweeft. Karsten Kroon kan je dan precies vertellen om welke vogel het gaat.

14) Inmiddels is ook de term 'Parijs is nog ver' meermaals gevallen

Eigenlijk begint dat ook al als in Nice de vlag voor het depart réel wappert. De wet van Parijs is nog ver: Hoe dichterbij Parijs, hoe vaker de term 'Parijs is nog ver' valt.

15) Rustdagbeelden: Bauke Mollema leest een boek aan de rand van een hotelzwembad

Bauke is een beetje de muze van dit stukje, maar hij pakt het dan ook net iets anders aan dan de meeste renners. Die zie je tijdens de rustdag een rustig rondje peddelen en een bakkie doen met elkaar (zal dit jaar misschien anders zijn). Zoniet Bauke, die neemt rustdag heel letterlijk: hij gaat lekker liggen op een strandstoel naast het zwembad en zet het op een lezen (niet Socrates op sneakers, die heeft-ie al uit).

16) Shot van Herman van der Zandt bij een aftands Frans tankstation

Herman en z'n cameraman sjezen heel Frankrijk door en moeten dan 's avonds nog even live in de uitzending bij Dione een 'stand-upje' doen, zoals dat in medialand. On the road is er vaak geen mooi uitgelicht chateau voor handen en dus zien we Van der Zandt op een verlaten industrieterrein of bij aftands tankstation staan.

17) Etappewinnaar bedankt plichtmatig ploeggenoten in flashinterview na de etappe

De flashinterviews direct na de etappe zijn de meest voorspelbare stukjes tv ooit. De interviewer vraagt in Allo Allo-Engels wat de etappewinnaar nu voelt of iets dergelijks en de etappewinnaar zegt altijd dat Vooral Spanjaarden hebben er een handje van een heel betoog te houden, terwijl ze eigenlijk niks zeggen. Jammer dat Niki Terpstra er niet bij is deze Tour, dan hadden we nog kans op een songtekst van een liedje..

18) Man in string rent mee met renner

Het zal wel een apart beeld zijn; dat de mondbedekking meer stof bevat dan de piemel- en kontbedekking. Maar zo zal het wel gaan. Want zelfs corona kan meerennende gekken in een string waarschijnlijk niet tegenhouden, maar hopelijk dragen ze nog wel een mondkapje.

19) De regisseur blijft bij een kansloze Fransman terwijl de koers van voren ontploft

Behalve een kasteel in beeld kun je ook nog de pech hebben dat er net een Fransman aan het lossen is als het vooraan koers is. Zit je maar zo een minuut naar een zwoegende Pierre Latour te kijken in plaats van de strijd om het geel.

20) Champagne op de champs

Over voorspelbaar gesproken.. Die laatste dag van de Tour, wie doet daar eens iets aan?! Dat rondjes draaien op de Champs is nog tot daaraantoe, maar die shots met de ploeg van de winnaar en glaasjes champagne; stop ermee! Maar goed, het gaat deze Tour we gebeuren en daar gaat het in dit stukje nu even om.

21) En och, zouden we bijna deze kwibus vergeten

Maar die is er natuurlijk ook weer bij.

Veel plezier deze Tour!

Laatste nieuws