Column | Tom Dumoulin rijdt de Tour met nummer 14, dit kan niet meer fout!

Het hart van onze redacteur maakte een sprongetje toen hij de rugnummerverdeling van Jumbo-Visma voor de Tour zag...

Een simpel tweetje (je ziet 'm onder deze column) in mijn tijdlijn na de ploegenpresentatie veranderde gisteravond mijn hele blik op de Tour de France. Alle andere voorbeschouwingen konden de prullenbak in. Dit zei alles. De rugnummerverdeling. Jaja, Egan Bernal met nummer 1, Pavel Siviakov lucky number 7 en Primoz Roglic het 'kopmannummer' 11 bij Jumbo-Visma; prima allemaal.

Mijn ogen werden gezogen naar wat er drie regels onder de naam en het nummer van Roglic stond. 14. Tom Dumoulin. Mijn hart maakte een sprongetje. Parijs zal best nog ver zijn, maar wat mij betreft was de Tour hier gewonnen voor Dumoulin. Ik sprong juichend op van de bank zoals ik dat voor het laatst deed toen Mathieu van der Poel met een lichtjaar achterstand toch nog de Amstel Gold Race won. Tom Dumoulin. 14. Het stond er echt!

Volgens de wetten van de wielerlogica had-ie deze Tour met een al dan niet omgekeerd nummer 13 moeten rijden - na de kopman gaat het immers op alfabet en de D van Dumoulin zit voor de G van Grøndahl Jansen; en die gekke Fransen tellen de V van Van Aert mee. Maar er is maar één ding nog logischer dan de wetten van de wielerlogica, en dat is de Wet van Cruijff. Je laat geen Noor met het voor Nederlands heilige sportgetal 14 rijden.

En zo geschiedde. Hij is voor Dumoulin.

(Strikt de wetten van de wielerlogica volgende had-ie voor Gesink - Ge zit voor Gr - moeten zijn trouwens, maar dat is meer een type Jan Wouters; ook niet verkeerd. En we hadden sowieso al besloten dat de wetten van de wielerlogica moeten wijken voor de Wet van Cruijf.)

Dat heilige Nederlandse sportgetal brengt wel wat verantwoordelijkheden met zich mee. Naast het geel naar Parijs brengen - maar dat is wat mij betreft nu een formaliteit die we net zo goed schriftelijk af kunnen doen - zal hij zich in interviews Cruijffiaans moeten gaan uitlaten. 'Voor ik die schakelfout maak, maak ik die schakelfout niet'. 'Colombianen kennen niet van je winnen, maar je ken wel van ze verliezen'. 'Je gaat het pas zien als je doorfietst'. 'Parijs nog ver, maar als je sneller fietst is het dichterbij.' Dat werk.

Han Kock, interviewer van de NOS, moet na een gesprekje met Tom vertwijfeld aan z'n krullen plukken. Z'n mondkapje moet van verbazing van z'n gezicht vallen. Dumoulin moet orakelen zoals-ie nog nooit heeft gedaan. Niet meer die doordachte, academische antwoorden. Orakelen, Tom! En dan zal het allemaal op z'n plaats vallen in het sportuniversum. Joop Zoetemelk won de Tour in bed. Tom Dumoulin won de Tour met nummer 14.

  • Tom Dumoulin

Laatste nieuws