Giro d'Italia | Alles wat je moet weten over de openingstijdrit

Yes! Morgen gaat de Giro d'Italia van start met een tijdrit van 15 kilometer, in dalende lijn. Het wordt dus een rit voor de grote moteren! Hieronder lees je er alles over.
Giro d'Italia | Alles wat je moet weten over de openingstijdrit

De uitgestelde Giro is zonder het geplande Hongaarse begin ouderwets Italiaans. Het is de negende Giro start vanuit Sicilië. In 1930 vertrok de 18de Giro voor het eerst op het eiland, vanuit Messina. Vandaag is de 103de Giro in het noordwesten van het eiland voor een individuele tijdrit van Monreale naar Palermo. Monreale ontplooide zich in de twaalfde eeuw onder impuls van de Noormannen die de imposante domkerk bouwden met zowel Noordeuropese als Arabische invloeden.

Ex-wielrenner Benedetto Patellaro, winnaar van de zevende etappe van de Giro 1981, komt uit de startplaats. Zoals de huidige renners Nibali, Visconti en Caruso ontvluchtte hij het eiland om wielercarrière te maken. In het boek ‘De Droom van de Giro’ van Paul Feld en ondergetekende getuigt hij daarover: „Op Sicilië moest ik koersen met hooguit veertig man, vaak ging ik na een paar kilometer weg en bleef alleen. Om echt te koersen ben ik na mijn middelbare school verhuisd naar Brescia, waar ik maar moeilijk kon aarden.” De nu 60-jarige Patellaro is weer terug in zijn geboortestreek en werkt bij de lokale politie.

Het is vooral een kwestie van lange halen, snel thuis!

De eerste vijftien kilometer van deze Giro zullen de renners snel afleggen. De eerste kilometer tegen de klok rijdt elke renner licht omhoog tot de beroemde kathedraal, maar dan volgt een afdaling tot in Palermo. De weg omlaag daalt drie kilometer met 7% helling, dan volgen er vijf in licht dalende (2%) lijn. De laatste zes kilometer zijn golvend vlak tot aan de eindstreep in de via della Libertà, de Vrijheidslaan. Daar startte in 2008 - de laatste keer dat de Giro hier was - een ploegentijdrit.

De tijdrit is langer dan de oorspronkelijke in Hongarije en dat gaan de tijdritspecialisten absoluut niet erg vinden natuurlijk. De Nederlanders kijken uit naar wat Wilco Kelderman in zijn laatste jaar bij Sunweb en ook Steven Kruijswijk kunnen uitrichten. Voor de klassementsmannen met een goede tijdrit is het zaak om tijd te pakken op de klimmers. Gaat Geraint Thomas hier zijn eerste slag slaan? Voor de winst van de etappe is de grote favoriet wat ons betreft wereldkampioen tegen de klok Filippo Ganna.

Een rit voor de grote plaat!

Laatste nieuws