HomeAchtergrondUCI-ranking: Pogacar nieuwe leider, Kelderman in top-10, Van der Poel zakt plaatsje

UCI-ranking: Pogacar nieuwe leider, Kelderman in top-10, Van der Poel zakt plaatsje

Traditiegetrouw maakt de UCI op dinsdag de verschillende rankings bekend. De Giro d'Italia heeft voor flink wat veranderingen gezorgd. Wilco Kelderman staat in de top-10 en Tao Geoghegan Hart maakt een reuzensprong. Mathieu van der Poel blijft de beste Nederlander, maar zakt wel een plaatsje.

De nummer één positie is ook veranderd. Tadej Pogacar heeft zijn landgenoot Primoz Roglic afgelost als leider en is nu op papier de beste renner van de wereld. Wout van Aert maakt de top-3 compleet en Jakob Fuglsang stijgt een plekje. Hij wipt over Mathieu van der Poel.

Iets lager in de ranking zien we Wilco Kelderman (28 plaatsen), Tao Hart (146(!) plaatsen) en João Almeida reuzensprongen maken. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de door hun geleverde prestaties in de Giro d'Italia. Ook Jay Hindley stijgt flink. Hij staat nu op de 24e plek, een stijging van 102 plaatsen.

De top van de UCI-ranking laat zien hoe internationaal de sport is anno 2020.

Stage-ranking en one-day ranking

De UCI hanteert ook aparte rankings voor de beste renners in eendagskoersen en meerdaagse wedstrijden. In de one-day ranking, waar de beste klassiekerrenners in staan, verandert er niet veel. Wout van Aert blijft mathematisch gezien de beste klassiekerrenner van het moment, voor Mathieu van der Poel en Julian Alaphilippe. Yves Lampaert springt de top-10 in, hij staat achtste.

De ranking van de beste ronderenners wordt aangevoerd door Tadej Pogacar, voor Primoz Roglic. Wilco Kelderman stijgt veertien plekken en staat op nummer drie. Op papier hoort Kelderman momenteel bij de drie beste ronderenners van de wereld. Echter, in de Vuelta zijn ook veel punten te verdienen. Geoghegan Hart en Almeida maken ook in deze ranking grote sprongen en staan nu ook in de top-10, als respectievelijk 6e en 8e.

Teams en landen

Bij de teams blijft Deceuninck-Quick Step op nummer één staan, terwijl Jumbo-Visma een plaatsje stijgt. Zij staan nu twee en wipten daarmee over UAE Emirates heen. Sunweb staat vierde op de ranking en INEOS maakt de top-5 compleet. Dat gaat ten koste van Trek-Segafredo en Astana, die beide zakken.

In de top van de landenranking verandert er niet veel. Colombia daalt twee plaatsen, waardoor Nederland en Australië beiden stijgen. Nederland staat op de vijfde plaats nu. De top drie is als volgt: Slovenië, Frankrijk en België.

Alle rankings zijn hier te vinden.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Wat Warren Barguil in de winter doet? Een loodzware bergtriatlon op 3000 meter hoogte (en bijna winnen)

De tijd dat wielrenners in de winter op een handdoekje aan het strand lagen...

Dit Instagram-account maakt de mooiste (en herkenbare) sarcastische wielergrappen

Wielrennen is natuurlijk serieuze topsport, maar het is ook vooral een eigen biotoop. Een...

Van der Poel over zijn val: ‘Heb me behoorlijk bezeerd aan schouder en knie’

Net na de eerste ronde liep het grondig mis. Mathieu van der Poel reed...

Wereldkampioen Tom Pidcock soleert naar zege in Boom, valpartij nekt Van der Poel

Morgen krijgen we tijdens de wereldbeker in Antwerpen eindelijk de langverwachte strijd tussen de...

Meer zoals dit

6 ‘Transfer steals’ die in 2023 met zekerheid gaan verrassen

1) Chris Harper Bij Team Jumbo-Visma zijn de plaatsjes schaars en daarom was er voor...

In Memoriam | Davide Rebellin, de Soldaat van Oranje van het wielrennen

In de rubriek Paradijsvogels schrijven we over wielrenners die de sport kleuren, op wat voor manier dan ook. Deze keer, in de week van de Waalse Pijl en L-B-L, gaat het over Davide Rebellin, die nog steeds fietst...

Renaat Schotte: ‘Evenepoel klaar voor de Tour, zijn ploeg nog niet’

Dat Remco Evenepoel voor de Giro kiest is volgens Renaat schotte "een keuze die...