Overzicht | Dit zijn de 10 meest succesvolle wielerploegen van het afgelopen seizoen

Hieronder zie je de wielerploegen (World Tour-teams) die de meeste zeges boekten in 2020.

wielerpeloton

1) Deceuninck-QuickStep, 39 overwinningen

Van oudsher is Deceuninck-QuickStep de ploeg die de meeste overwinningen boekt en ook dit seizoen was dat weer het geval, maar de ploeg van Patrick Lefevere moet het door het ingekorte coronaseizoen wel met minder zeges doen dan 'normaal'.

QuickStep grossiert meestal in overwinningen vanwege het grote aantal sprinters in de ploeg. Sam Bennett droeg z'n steentje bij, maar door bijvoorbeeld Alvaro Hodeg viel toch wat tegen. Fabio Jakobsen was door omstandigheden die we allemaal kennen ook niet in staat om voor overwinningen te zorgen. Daar tegenover staat dat Remco Evenepoel in de Ronde van de Algarve, de Ronde van Burgos en de Ronde van Polen het aantal zeges aardig opkrikte.

Remco Evenepoel na zijn emotionele zege in de Ronde van Polen, waarbij het het rugnummer van Fabio Jakobsen omhoog hield

2) UAE - Team Emirates, 33 overwinningen

De olisjeikenploeg was al voor de coronabreak zeer succesvol met zeges in de Vuelta San Juan, de Saudi Tour en de Ronde van Colombia. Daarna volgde uiteraard het grote succes in de Tour, waar niet alleen Tadej Pogacar van zich deed spreken, maar ook Aleksandr Kristoff verrassend de openingsetappe won. Fernando Gaviria viel tegen (hij werd twee keer geveld door corona), maar de jonge Belgische sprinter Jasper Philipsen won wel de nodige wedstrijden.

Tadej Pogacar bij een van z'n overwinningen in de Tour

3) Jumbo-Visma, 23 overwinningen

Wát een seizoen voor de Nederlandse ploeg. Dylan Groenewegen kon vanwege de bij iedereen bekende omstandigheden niet voor de zeges zorgen die hij normaal bij elkaar fietst, maar daar tegenover staan met dank aan met name Primoz Roglic en Wout van Aert twee monumenten, een eindklassement van een grote ronde en acht etappezeges in een grote ronde tegenover.

Wout van Aert in de Strade Bianche, die hij ook won

4) BORA-hansgrohe, 21 overwinningen

Peter Sagan boekte maar één overwinning (wel een mooie, in de Giro), maar sprinter Pascal Ackermann en ook bijvoorbeeld Lennard Kämna en Maximilian Schachmann compenseerden een hoop. De meeste zeges boekte de Duitse ploeg in... Transsylvanië, waar het tijdens de Sibiu Cycling Tour met de eindzege en vier etappes aan de haal ging.

Lennard Kämn viert z'n overwinning in de Tour

5) Groupama-FDJ, 20 overwinningen

Van de 20 overwinningen die FDJ boekte, was Arnaud Démare er verantwoordelijk voor 14, waarmee hij de Zegekoning van 2020 is (hier vind je het overzicht met de 10 individuele wielrenners die de meeste zeges pakten). Dat deed de Fransman vooral in de Giro, maar ook Ronde van Wallonië en Tour Poitou-Charentes was hij zeer succesvol. David Gaudu was in de Vuelta succesvol voor FDJ; hij won er twee bergritten.

Op Démare stond geen maat in de Giro

6) INEOS, 19 overwinningen

Zonder de Giro zou men bij INEOS ongetwijfeld spreken van een mislukt seizoen. Een tegenvallende Tour (al boekte het daar wel die curieuze overwinning van Michal Kwiatkowski, waarin hij samen met Carapaz over de meet kwam) en verder ook weinig aansprekende resultaten. Maar die Giro... We zagen na het uitvallen van Geraint Thomas een aanvallend INEOS, met grootgrutter Filippo Ganna en uiteindelijk had het zelfs de eindwinnaar in de gelederen met Tao Geoghegan Hart.

Carapaz en Kwiatkowski gebroederlijk over de streep in de Tour

7) EF Pro Cycling, 17 overwinningen

De ploeg van Jonathan Vaughters stuntte met het veelbesproken eendenshirt in de Giro, maar reed - zeker gezien het budget van de ploeg - ook gewoon een prima seizoen. Het won etappes in alle drie de grote rondes, met dank aan Daniel Felipe Martinez, Jonathan Caicedo, Ruben Guerreiro, Hugh Carthy, Magnus Cort Nielsen en Michael Woods.

Caicedo in eendenshirt op het podium in de Giro

8) Sunweb, 16 overwinningen

Aanvalluhhhh! Dat was het credo van Sunweb in 2020. Het leverde mooie overwinningen op voor Marc Hirschi en Søren Kragh Andersen. Hirschi won bovendien ook nog de Waalse Pijl. De grootste klapper op het gebied van het aantal zeges sloeg Sunweb echter al in het begin van het seizoen, tijdens de Herald Sun Tour in Australië. Daar won Jai Hindley drie etappes plus het eindklassement.

Jai Hindley en Wilco Kelderman in de Giro

9) Mitchelton-Scott, 16 overwinningen

De Tirreno was de grootste goudmijn voor Mitchelton-Scott, waar Simon Yates de gevierde man was. Maar hij viel uit in de Giro met corona, waarna het hele team uit de koers stapte. Ook in de andere grote rondes was er geen succes voor de Australiërs. Ondanks de 16 overwinningen dus geen heel succesvol seizoen.

Simon Yates in de Giro

10) Astana, 15 overwinningen

Waar Mitchelton-Scott geen resultaten boekte in een grote ronde, daar pakte Astana zonder sprinter toch maar mooi twee etappezeges in de Tour. Aleksej Loetsenko was de sterkste op de Mont Aigoual en Superman Lopez deed het op de supersteile Col de la Loze.

Miguel Angel Lopez komt over de streep op de Col de la Loze

BONUS: Verrassend het minst succesvolle team: Movistar, 2 overwinningen

Het Spaanse topteam van (voormalig?) veelwinnaar Alejandro Valverde moest het dit seizoen doen met slechts twee zeges, allebei van Marc Soler. De Catalaan won een etappe in de Vuelta en was de sterkste in de Baskische eendagswedstrijd Pollença-Andratx, die in februari onderdeel was van de Challenge Mallorca. Uiteraard won Movistar wel diverse ploegenklassementen...

Marc Soler wint in de Vuelta