Dit zijn volgens ons de 5 beste wieleranalisten van het afgelopen seizoen

De analisten geanalyseerd... Onze redacteur komt tot deze top 5 (maar hierover zullen de meningen waarschijnlijk zeer uiteenlopen).
karsten kroon

1) Karsten Kroon

Ik geef het toe: dat Karsten Kroon het de afgelopen Giro met zijn collega Jeroen van Belleghem veelvuldig over koekjes en dieren had, speelt zeker mee bij het uitroepen van Karsten Kroon tot mijn wieleranalist van 2020, maar als het niet over koekjes en kalfjes ging, dan kwam Kroon met goed doorwrochte koersanalyses, relevante uitleg over wattages en dergelijke, en had hij bovendien ook nog eens - soms sappige - inside information uit het peloton. Wat mij betreft de ideale balans.

2) José de Cauwer

Met pijn in het hart zet ik José niet op nummer 1 in deze top 5, maar zelfs bij het maken van analistenlijstjes blijk ik chauvinistisch te zijn. Maar ik hou dus wel enorm van José - al sinds hij lang geleden eens live op de ether Oerend Hard van Normaal zong als hommage aan Achterhoeker Robert Gesink. De wielerkennis van De Cauwer staat buiten kijf en is onovertroffen en hij formuleert weloverwogen.

3) Michael Boogerd

Alhoewel de Hagenaar in z'n actieve loopbaan misschien niet bekendstond als een tactisch meesterbrein - daarvoor hield hij gewoon te veel van zo hard mogelijk fietsen en was hij met alle adrenaline iets te temperamentvol - leest hij als analist de koers als geen ander. Het is prettig luisteren als Boogerd zijn licht over de koers laat schijnen.

4) Thijs Zonneveld*

De AD-journalist durft de knuppel in het hoenderhok te gooien en is altijd goed voor een tegendraadse mening, die dwars tegen de gevestigde orde ingaat. Zoiets is van levensbelang in de toch wat conservatieve wielerwereld. Hij heeft nu zelfs een bel op z'n racefiets. Dat vergeef ik 'm.

*Ik heb Thijs op last van ene P. Lefevere uit Roeselare in deze top 5 gezet; zelf had ik die halve journalist en mislukte coureur er nooit ingezet...

5) Henk Lubberding

Niemand praat met zoveel passie over de koers als Henk Lubberding. Bovendien houdt Lubberding er altijd een eigenzinnige mening op na. Bovendien heeft hij oog voor detail. Dingen die je zelf nooit zou zien of onbelangrijk vindt, zijn voor Henk van levensbelang. Z'n formidabele matje zorgt voor bonuspunten...

Laatste nieuws