HomePelotonpraatColumn | De dag dat Stig Broeckx de Tour bezocht en André...

Column | De dag dat Stig Broeckx de Tour bezocht en André Greipel mijn hart stal

André Greipel wordt bondscoach van Duitsland. De sympathieke Duitser stal het hart van onze redacteur na een mooie ontmoeting met Stig Broeckx in de Tour van 2019.

De wielrennerij is naast een keiharde wereld er eentje van bemoedigende verhalen. Dat is het verhaal van Stig Broeckx an sich natuurlijk niet. De Belgische renner van Lotto-Soudal wordt in 2016 door twee motoren aangereden in de Baloise Belgium Tour. Hij raakt in coma en zal nooit meer de Stig zijn die hij voor het ongeval was; Stig Broeckx de wielrenner.

Stig 1.0 en Stig 2.0

Nu het mooie gedeelte. Want hij wórdt wel wakker uit zijn coma. Alleen als een compleet ander mens dus. Stukje bij beetje krabbelt hij op en levert een grotere prestatie dan welke winnaar van de Tour de France dan ook: hij revalideert en maakt er met een bewonderenswaardige levenslust het beste van. Hoe moeilijk dat soms ook geweest zal zijn – of soms misschien nog steeds wel is.

In 2019 bezoekt hij z’n oud-collega’s in de Tour de France. Sporza is erbij en maakt een ontroerend filmpje. Bij het hotel en bij de ploegbussen spreekt hij met verschillende renners. Hij geniet. De renners die hij ontmoet, gaan er allemaal op hun eigen manier mee om. Het ís ook gewoon lastig; er is immers Stig 1.0, die van voor het ongeluk, en nu Stig 2.0. Twee totaal verschillende mensen. De één gaat daar natuurlijker om met die situatie dan de ander – dat is geen waardeoordeel, maar wel een feit.

Gorilla slechtste bijnaam ooit

Één van de oud-collega’s die hij in het filmpje spreekt, is voormalig ploeggenoot André Greipel. De Gorilla. Dat is de slechtste bijnaam ooit. Ja oké, voor een wielrenner is Greipel bonkig en gespierd, maar zet er een bodybuilder, kogelstoter of desnoods een zwemmer naast en Greipel is een mier. Daarbij is André Greipel de meest zachtaardige mens uit de wielerwereld. Ook niet bepaald een eigenschap die bij gorilla’s hoort.

Hoe de Duitser de tijd neemt voor Stig Broeckx. Oprecht geïnteresseerd is. Normaal doet. Ik word altijd een beetje meewarig aangekeken als ik zeg dat ik André Greipel de meest lieve profwielrenner uit het peloton vind. Tegenwoordig laat ik ze onderstaand filmpje zien. En zeg ik ze dat hij voor mij niet meer De Gorilla is, maar De Labrador*.

*Vul hier een lief dier naar keuze in als u het niet op labradors heeft..

André Greipel wordt dus de nieuwe bondscoach van Duitsland. De inmiddels 40-jarige oud-coureur volgt in die hoedanigheid Jens Zemke op, die zich wil focussen op zijn huidige functie als sportief directeur van het Duitse WorldTour-team Bora-hansgrohe.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Cavendish vergeeft Sagan voor crash in Tour 2017: ‘We zijn heel close, hij is een legende’

De tijden dat Peter Sagan en Mark Cavendish epische sprintduels in de Tour uitvochten,...

18-jarige Spanjaard uit team van Valverde overleden na ongeval op training

De 18-jarige Juan Pujalte is donderdag om het leven gekomen na een ongeval op...

Verplicht crossen in buitenland en verbod op nationale crossen: UCI introduceert strenge regels omtrent wereldbeker

Afgelopen winter is wat commotie ontstaan over de wereldbeker veldrijden. Vanwege de drukke kalender...

Niki Terpstra: ‘De vrouw van Julian is ook een carrièretijger, en Patrick vindt het denk ik fijner als de aandacht naar Julian gaat’

Lefevere refereerde in een interview in Humo aan een gesprek dat hij heeft gehad...

Meer zoals dit

🎥 Kwark met borrelnoten? Remco Evenepoel laat in leuk filmpje zien hoe trainingsdag eruitziet!

Remco Evenepoel is z'n wegseizoen al begonnen met een paar indrukwekkende wedstrijden in Portugal....

🎥 Iets voor motorsportliefhebber Mathieu van der Poel? Een letterlijke DIY motorfiets!

Mathieu van der Poel is naast liefhebber van de wielersport ook een fervent motorsportliefhebber....

René en Willy van de Kerkhof: ‘Wij denken dat Woutje bij de top 3 van de Tour de France kan eindigen’

In ons nieuwe magazine - de seizoenspecial, met alle info over wielerseizoen 2024, koop...