Leo van Vliet houdt vast aan 18 april voor Gold Race: 'Wil niet denken aan uitstel naar najaar'

Dit jaar staat de Amstel Gold Race gepland op 18 april en koersdirecteur Leo van Vliet wil niet aan die datum tornen. "Ik ga voor 18 april", zegt hij. "We hebben in België gezien dat er zonder publiek gereden kan worden."

Leo van Vliet houdt vast aan 18 april voor Gold Race: 'Wil niet denken aan uitstel naar najaar'

Van Vliet vertelde dat zondagavond in het radioprogramma Langs de Lijn en Omstreken. Vorig jaar werd de wedstrijd in eerste instantie uitgesteld en uiteindelijk afgesteld. Dat had natuurlijk alles te maken met de coronacrisis. Dit jaar is het allerminst zeker dat de situatie verandert, dat beseft Van Vliet ook. "De situatie is de laatste drie maanden niet verbeterd", zegt hij. "Maar het is nu wel de periode waarin je de voorbereidingen weer op gaat pakken."

"Het is belangrijk voor ons dat er een einde aan komt. Als we onder deze omstandigheden moeten werken, dan wordt het heel moeilijk", legt de oud-wielrenner uit. "Maar in drie maanden kan ook veel gebeuren."

Van Vliet wil dan ook nog niet denken aan een andere datum of uitstel naar het najaar. "Ik ga voor 18 april", is hij stellig. "We hebben in België gezien dat er zonder publiek gekoerst kan worden. Ik denk dat wij dat ook kunnen. We hebben nu ook meer tijd om dat verder te regelen. Dan maar zonder publiek, dan maar zonder VIP. We moeten rijden, ook internationaal gezien. In het slechtste geval wordt alles weer naar het najaar verschoven, maar dan ga je je heel ongelukkig voelen. Ik ga voor 18 april."

'Ga er vanuit dat het een keer opgelost raakt'

In onze Eindejaarsspecial van 2020 spraken we met Van Vliet, onder meer over de financiële gevolgen. Hij zei daar toen het volgende over. "Ondanks dat de wedstrijd niet doorging, maak je natuurlijk wel kosten. Een vaccin is voor de financiën heel belangrijk, ook met het oog op de toerversie op de zaterdag voor de wedstrijd. Dat werkt heel complex, maar we werken met verschillende begrotingen. Bepaalde tenten die we opbouwen bijvoorbeeld, die worden over verschillende begrotingen verdeeld. Als die tent op zaterdag niet gebruikt wordt, worden de kosten voor de zondag twee keer zo hoog. Ik geloof zeker dat we de wedstrijd goed kunnen rijden. Met ons laatste plan, een ronde van 17 kilometer en de mensen goed informeren om binnen te blijven, moet het kunnen. Ook wanneer er nog steeds corona is. Ik blijf positief en we gaan er gewoon vanuit dat het een keer opgelost raakt."

Nieuws
  • Cor Vos