Jumbo-Visma-baas Richard Plugge over Lefevere: 'Denk eens 10 seconden na voor je iets op Twitter gooit' 

De ploegbaas van Jumbo-Visma werd zelf ook bedreigd. Hij belde met Patrick Lefevere.

richard plugge

Gisteren werd al bekend dat Dylan Groenewegen ernstige bedreigingen ontving in de nasleep van de rol die hij speelde in de crash van Fabio Jakobsen in de Ronde van Polen. De sprinter van Jumbo-Visma kreeg onder andere een strop per post opgestuurd, met daarbij de mededeling dat hij die later kon gebruiken voor zijn toen nog ongeboren kind

Maar ook Jumbo-Visma-ploegbaas Richard Plugge ontving bedreigingen, zo zegt hij in een podcast die op de website van zijn ploeg staat. De manager van de ploeg legt daarvoor de verantwoordelijkheid deels bij een gewraakte tweet die Patrcik Lefevere direct na de verschrikkelijke crash van Jakobsen de wereld in stuurde. Hij schreef daarin in alle emotie dat Groenewegen een crimineel was die de cel in moest.

"Ploegbazen hebben een voorbeeldfunctie", zegt Plugge daarover. "Als leider van een wielerteam moet je misschien eens 10 seconden langer nadenken voordat je iets op Twitter zet. Ik heb Patrick Lefevere diezelfde avond nog gebeld en hem gevraagd om dat nooit meer te doen. Dat renners of soigneurs zulke uitspraken doen, is tot daar nog aan toe... Maar als ploegbaas... Hoe dan ook, na het belletje was het uit de wereld voor mij."

Plugge gaat ook in op het gemoed van Groenewegen zelf. "Ik woon in de buurt bij hem, dus ik heb veel contact met hem. Hij weet dat het nog een poos zal duren voordat zijn imago bij het publiek én in het peloton zelf weer wat hersteld is. Het voelt goed om er nu voor hem te zijn, want het is een zware periode voor hem."

De hele podcast van ruim een uur, waarin er wordt voorbeschouwd (in het Engels) op het seizoen van de drie wielerploegen van Jumbo-Visma (World Tour, development en vrouwen) luister je hier.