HomeAchtergrondStybar vertelt uitgebreid over trainingsritjes met Van der Poel: 'Het ging hard,...

Stybar vertelt uitgebreid over trainingsritjes met Van der Poel: ‘Het ging hard, heel hard’ 

De Tsjech over hongerkloppen, koffiebroodjes en rustig babbelend 40 per uur rijden met Van der Poel.

De NOS sprak via een videoverbinding uitgebreid met Zdenek Stybar, die eerder deze week toch wel verrassend bekendmaakte aan het WK veldrijden in Oostende mee te doen. Uiteraard komt hij daar Mathieu van der Poel tegen.

En dat is niet voor het eerst. Want tijdens de eerste lockdown zaten de twee veel samen op de fiets voor trainingsrondjes. Je kon in België alleen trainen in tweetallen en zo vonden de twee elkaar voor talloze ritjes door het Vlaamse land. Stybar kan er kostelijk over vertellen.

“We reden vaak hard, heel hard. Het was heel plezant. Als ik een trainingsblok moest doen van mijn ploeg kroop hij in mijn wiel en andersom ook. Verder reden we naast elkaar en babbelden we over van alles en nog wat. Maar pas op hè, want het ging dan wel 40 per uur…”

Onderweg stopten de twee ook weleens voor een koffiebroodje bij de bakker, al kwam die stop soms net iets te laat voor Van der Poel. “We zaten meestal lachend op de fiets hoor, maar soms was het even een half uurtje stil. Op een gegeven moment zei Mathieu dan: 'hoe lang is het nog naar de bakker?' Hongerklop, haha.”

Zo'n stop was ook welkom, want de twee reden regelmatig ritten van 200 kilometer. “Maar dan zag Mathieu bij thuiskomst dat iemand anders een rit van 250 kilkometer op Strava had gezet en zei hij: 'eigenlijk trainen we helemaal niet zo hard.'” Dat deed Van der Poel op den duur wel. Te hard zelfs, zo concludeerde hij later, toen het in augustus nog even niet zo wilde vlotten. “In die tijd heb ik hem wel geappt en zei ik: 'Lefevere heeft mij betaald om jou kapot te rijden'. Dat was uiteraard met een knipoog bedoeld”, aldus de 35-jarige Stybie.

Over het komende WK veldrijden heeft de goedlachse Tsjech tot slot ook nog wel een voorspelling met een knipoog in huis: “Ik geef Mathieu 50 procent kans, Wout 49 procent en mezelf 1 procent…”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Interview | Aleksandr Vlasov: ‘Een top 5 zou een goede uitslag zijn, maar ik hoop altijd op meer’

In de Wieler Revue-Tourspecial vertelde Vlasov over de oorlog in Oekraïne, over polarized trainen, maar...

Column | Arme, arme Mark Cavendish

Maandag maakte de Belgische ploeg haar selectie voor de Tour de France bekend. Met...

Indrukwekkende cijfers! Filippo Ganna klimt beter dan ooit

De Twitter-pagina Velofacts houdt bij wie er indrukwekkende trainingen afleggen in aanloop naar de...

Neem deze 5 dark horses mee in je Tourpooltje!

Wielerliefhebbers zijn volop bezig met het invullen van hun Tourpooltjes. Wij doen ook ons...

Meer zoals dit

Column | Er zouden zware straffen moeten staan op het verminken van kampioenstruien

Niets is mooier dan een kampioenstrui. Althans, als de ploeg er niet een of ander gedrocht van maakt. Daar moet de UCI straffen op zetten, vindt onze redacteur. Lees zijn verhaal.

Overzicht | Dit is de startlijst voor de Tour de France 2022

De ploegen voor de Tour de France druppelen langzaamaan binnen. Team Jumbo-Visma was de eerste ploeg die haar selectie wereldkundig maakte. Een overzicht.

Wielrennen voor dummies: een beginnerscursus koers kijken in 9 handige punten

De Tour begint deze week en dan zijn er opeens weer een hoop nieuwe wielervolgers bij. Laat dit maar zien aan mensen die er geen bal van begrijpen...