Voorbeschouwing WK veldrijden vrouwen: 'Alvarado lijkt op tractorbanden te rijden' 

Zaterdag wacht ons waarschijnlijk een prachtige Nederlandse driestrijd in Oostende.

alvarado betsema brand

Het veldrijden bij de vrouwen is al sinds jaar en dag een Nederlands feestje. Ook dit seizoen was het bij de meeste wedstrijden weer zoeken naar andere vlaggetjes dan de Nederlandse driekleur. Op het WK zal dat niet anders zijn. Met alle respect voor de andere rijdsters, maar in Oostende zal het zaterdag naar alle waarschijnlijk op een driestrijd tussen Lucinda Brand, Ceylin del Carmen Alvarado en Denise Betsema uitmonden. Hieronder lees je alles over de drie favorieten bij de dames; ze komen zelf aan het woord en anderen doen hun zegje.

Lucinda Brand in het zand?

Brand in het zand, dat rijmt mooi. Maar pakt de Zuid-Hollandse op dat zand na drie podiumplaatsen op rij op WK's in Oostende ook haar eerste wereldtitel in het veld? Op basis van haar seizoen tot dusver zou je zeggen van wel. Ze heerst sinds ze het veld indook. Heeft onder de impulsen van ploegleider Sven Nys hard aan haar techniek gewerkt. Dus ook voor de lastige zandpassage na de brug (zie deze parkoersverkenning) hoeft ze niet bang te zijn.

Maarrrrrrr... de laatste weken is ze iets minder op dreef - of is de concurrentie iets beter op dreef; zo kun je het ook zeggen. Toch kijkt Brand met vertrouwen naar het WK uit, zegt ze in een interview op Wielerflits. "Ik had voor die crossen die wat minder gingen een zware trainingsweek achter de rug. Zeker een verdubbeling van het aantal uren vergeleken met de weken ervoor, toen we een heel druk crossprogramma hadden."

Het zand boezemt Brand ook geen angst in. "Daar heb ik hard aan gewerkt de voorbije weken en maanden. Sven Nys heeft me daarin echt heel veel geholpen. Maar zo gemakkelijk is het niet. De fiets zijn weg laten vinden, zeggen ze. Nou, dat heb ik een keer letterlijk geprobeerd en toen stond ik halverwege een zandstrook stil. Je moet je stuur toch ook een beetje begeleiden, haha.."

Tractorchauffeur Ceylin del Carmen Alvarado?

Hoewel Sven Nys dus de mentor is van Lucinda Brand stak hij gisteren in Extra Time Cross de loftrompet over de formidabele techniek van Ceylin del Carmen Alvarado. "Alsof ze op tractorbanden rijdt, terwijl de rest het op normale banden doet", zei Nys terwijl we beelden zagen van Alvarado die inderdaad met veel souplesse door het veld reed.

Die techniek heeft ze altijd, maar met de conditie was het dit seizoen aanvankelijk wat minder gesteld, ook mede door een valpartij waarbij ze een knieblessure opliep. De trainingsachterstand die daaruit volgde zorgde ervoor dat ze lange tijd niet op de toppen van haar kunnen presteerde.

De laatste weken gaat het echter crescendo met de conditie van de Rotterdamse. De uittredend wereldkampioene is dan ook zelfverzekerd over haar kansen om zichzelf op te volgen. "Ik maak een grote kans om weer wereldkampioen te worden, maar de Nederlandse vrouwen zijn aan elkaar gewaagd", zegt ze tegen Sporza.

Alvarado denkt dan ook dat de verschillen klein zullen zijn. "Het moet gebeuren in een snelle passage over de brug of in de zandstrook. Mentaal ben ik sterker dan vorig jaar. Ik heb het allemaal al eens meegemaakt; die ervaring neem ik nu mee."

Inspireert Texels strand Denise Betsema in Oostende?

Puur naar de resultaten van dit seizoen is Denise Betsema kanshebber nummer 3. Vaak kon ze Brand en/of Alvarado net niet volgen - uiteraard zijn er uitzonderingen, zoals haar knappe winst in de cross van Hulst. Ze komt vaak als een raket uit de startblokken, maar heeft in het laatste deel van de cross nog wel eens moeite haar inspanning vol te houden op da hoge niveau.

Gaat dat anders zijn in het zand van Oostende? Die kans is er wel degelijk, omdat zand voor de eilandbewoonster natuurlijk een tweede natuur is. En zo ziet ze dat zelf ook, vertelt ze in een interview aan Wielerflits. "In het zand kan ik het verschil maken. Het is een superleuk parkoers dat me echt doet denken aan Texel. Ik ruik m'n kans op zo'n parkoers!"

Betsema had vorige week nog wel te kampen met een tegenslag in de vorm van een knieblessure die ze opliep in de cross van Hamme. "Maar er is niets kapot en gaat iedere dag beter. Ik ben met beide knieën tegen het frame en stuur geklapt. Maar ik verwacht niet dat ik er morgen nog last van heb."

Onze voorspelling...

Hoofd op het hakblok; we wagen ons aan een voorspelling waarop je ons zaterdag rond een uurtje of vier (de cross start om 15.15, rechtstreeks te zien op de NOS en Sporza) keihard mag afrekenen. Komt-ie!

1. Ceylin del Carmen Alvarado
2. Lucinda Brand
3. Denise Betsema

Cyclocross
  • Cor Vos