Fem van Empel verslaat omrijdende Blanka Vas en is wereldkampioen bij de beloften: 'Ongelofelijk als eerstejaars!'

Nederland tegen een dappere Hongaarse (die een stukje omreed..); Nederland won!
fem van empel

Vooraf was Manon Bakker na haar goede resultaten in de laatste crossen de grote favoriete bij de beloften vrouwen, maar net als Ceylin del Carmen Alvarado gisteren verprutste ze haar start en kwam ze daarna niet meer in het stuk voor. Maar niet getreurd, want Nederlandse dames genoeg... Het werd een strijd van drie oranjehemden tegen het rode tricot van Kata Blanka Vas.

In de eerste fase reed Inge van der Heijden op kop, maar dat kon ze niet vohoude; Fem van Empel, Aniek van Alphen en Blanke Vas kwamen erbij. Die laatste reed op het strand een andere lijn dan de Nederlandse jonge vrouwen - en dat bleek niet de betere lijn.

Daardoor reed - of moeten we zeggen: liep - Van Empel weg en zag de Hongaarse ook alleen nog maar de rug van Van Alphen. Op de Hippodroom kwam de voorsprong van Fem van Empel niet meer in gevaar; ze kon haar overwinning uitgebreid vieren voor de streep. Achter Van Alphen zorgde Blanka Vas ervoor dat het geen geheel Nederlands podium werd door Inge van der Heijden los te rijden.

Van Empel kon het na afloop maar moeilijk geloven dat de regenboogtrui van haar was. "Ongelofelijk als eerstejaars belofte! Ik wist dat m'n conditie goed was. En ook op mentaal gebied zat het goed; ik was heel relaxed voor de race. De lijn van Vas in het zand verbaasde me wel, maar ik heb gewoon m'n eigen wedstrijd gereden. Ik had in gedachten dat ik op de brug zou demarreren. Daarna bleef ik koel en sloeg ik bij het lopen een kloofje. Komend seizoen blijf ik nog zeker bij de beloften, ik ben pas net begonnen.."

Dat bedoelt ze vrij letterlijk, want de Brabantse was zo'n anderhalf jaar geleden nog voetbalster in de hoofdklasse bij RKSV Nuenen. Hieronder lees je het bijzondere verhaal van de pas 18-jarige Van Empel.

Laatste nieuws