De Tour du Var: de klimmerskoers die dit jaar geen klimmerskoers meer is

Of Tour des Alpes Maritimes et du Var, zoals de koers sinds vorig jaar officieel heet - maar dat was te lang voor de kop. Hoe dan ook, hier lees je wat de renners vanaf vrijdag drie dagen voor de kiezen krijgen en wie we er kunnen verwachten. Spoiler: hoewel het geen klimmerskoers meer is, is hij toch wel voor renners die goed bergop kunnen rijden.
tour des alpes maritimes et du var

De podiums van de afgelopen twee edities zeggen eigenlijk al genoeg. In 2019 stonden Nairo Quintana (eerste), Romain Bardet (tweede) en Richie Porte (derde) erop, vorig jaar Thibaut Pinot (eerste), Romain Bardet (opnieuw tweede) en Hugh Carthy (derde). Rasklimmers, rasklassementsrenners.

Dat is niet zo gek als je naar de parkoersen van die edities kijkt, want de finishes van de etappes lagen toen eigenlijk zonder uitzondering bergop. Dat is in de editie van dit haar anders. Slechts één aankomst vindt nog maar plaats direct na een klim en dat is meteen op vrijdag, als de renners drie keer dezelfde col van tweede categorie moeten 'bedwingen' (bijna 8 kilometer met een gemiddelde stijgingspercentage van 4,1%), met dus de laatste keer dus de finish at the finishline (zoals ze dat binnen ploeg van Iwan Spekenbrink zeggen).

Vermoedelijk zal de winnaar overigens wel iemand zijn met klimmersbenen, want na een relatief vlakke etappe waarin de sterke sprinters (voor zover die aanwezig zijn..) hun slag kunnen slaan - de aankomst is wellicht hellend namelijk, is het zondag weer aan de lichtere mannen. Dan staan er namelijk drie cols van eerste categorie op het programma, waarbij de top van de bekende Col de la Madone op 24 kilometer van de finish in Blausasc (La Pointe) ligt.

Favorieten

Net als in de eerste Franse voorjaarskoersen staan er toppers genoeg aan de start. Bauke Mollema is voor Trek weer van de partij, maar ook zijn ploeggenoot Giulio Ciccone is van de partij en die maakte in de Tour de la Provence indruk, vooral in de sprintjes bergop, en dat zal in deze ronde vermoedelijk een grote rol gaan spelen voor het klassement. Al is de slotetappe er eentje voor een sluwe vos en dat is weer meer op het lijf van Mollema geschreven.

Sluwe vos of niet, Mollema zal moeten opboksen tegen een waar sterrenensemble van INEOS. Met Geraint Thomas is de grootste naam genoemd, maar eigenlijk kunnen ze allemaal winnen (Dylan van Baarle bijvoorbeeld?). Tom Pidcock staat ook aan de start. Interessant om te kijken wat hij kan...

Natuurlijk is titelverdediger Nairo Quintana ook één van de namen om in de gaten te houden. Hetzelfde geldt voor oude rotten Jakob Fuglsang, Michael Woods en Dan Martin.

Kijken?

De op het eerste gezicht misschien wel meest interessante etappe van vrijdag is helaas niet te zien op de Nederlandse televisie, maar zaterdag en zondag kun je vanaf 14.30 uur op Eurosport kijken naar de tweede en derde etappe. De finish wordt zo rond 16.00 uur verwacht.

Laatste nieuws