Overzicht | Koers op tv: overvolle wielerweek met Catalonië, Vlaams werk en meerrrrr

Deze week kom je ogen tekort. Hieronder lees je waar je hoe laat moet inschakelen en welke favorieten je dan op de fiets ziet zitten...
gent-wevelgem

Maandag t/m zondag: Ronde van Catalonië

Zeven dagen koers en het is geen dag vlak in de streek rond Barcelona. Dinsdag staat er een glooiende tijdrit van 18 kilometer op het programma, donderdag wacht de op papier zwaarste bergrit en op de slotdag is er een lokale ronde door Barcelona met zes keer de befaamde Montjuic. Voor de sprinters is er weinig te halen en dus staat van de toppers eigenlijk alleen Peter Sagan aan de start (die koersritme wil opdoen na z'n besmetting met het coronavirus).

Favorieten: er komt een keur aan klimmers aan de start in Catalonië, een greep: Adam Yates, Simon Yates, Richard Carapaz, Geraint Thomas, Joao Alemeida, Sepp Kuss, Brandon McNulty en Hugh Carthy. Steven Kruijswijk, Wilco Kelderman en Wout Poels houden de Nederlandse eer hoog - waarbij die laatste twee terugkeren van een blessure.

TV: op Eurosport zit je iedere dag vanaf 15.15 uur gebeiteld. De finish is steeds voor vijven - als de renners zich aan de schema's houden.

Het profiel van de op papier zwaarste rit in de Ronde van Catalonië

Dinsdag t/m zaterdag: Settimana Ciclistica Coppi-Bartali

De tweede rittenkoers van de week staat qua deelnemersveld in de schaduw van de Ronde van Catalonië, maar met een naam waarin zowel Fausto Coppi als Gino Bartali verwerkt zijn, kan de koers bogen op een grote geschiedenis. Vorig seizoen won Olav Kooij hier als 18-jarige z'n eerste profzege tussen de grote namen.

Favorieten: Kooij is er dit jaar niet bij, maar wat betreft de jonge garde is Mauri Vansevenant een in het oog springende naam op de startlijst. Namens QuickStep rijdt ook Mark Cavendish de koers. Jumbo-Visma rijdt met het development-team in Italië.

TV: Als je niet genoeg hebt aan de Ronde van Catalonië, zul je voor deze koers tochecht even een livestream moeten opsnorren, want er is geen gangbare tv-zender die de koers uitzendt.

Woensdag & donderdag: OxyClean Classic Brugge-De Panne (voormalige Driedaagse De Panne)

Terwijl de lichte mannetjes in Catalonië klimmen, zijn de wat zwaardere types actief in Vlaanderen. Te beginnen in wat vroeger de Driedaagse De Panne heette. Inmiddels is het een koers van één dag (op woensdag de mannen, op donderdag de vrouwen). Vorig jaar was het een waaierspektakel met Yves Lampaert als winnaar (en Van der Poel in de berm, weet je nog..)

Favorieten: Er staan veel sprinters aan het vertrekt, waaronder ook de Nederlanders Cees Bol en David Dekker. Ackermann, Démare, Bennett en Philipsen zijn enkele andere namen. Maar wiet weet gooit de wind roet in eten voor ze...

Bij de vrouwen stuurt SD Worx als vanouds een sterk blok met Jolien d'Hoore, Amy Pieters en Lonneke Uneken - die we hier sinds haar ontbolstering in de Healthy Ageing Tour ook mogen noemen. Lorena Wiebes, Lotte Kopecky en Amalie Dideriksen moeten namens DSM, Liv en Trek-Segafredo weerwerk bieden.

TV: Sporza op Één is er beide dagen bij. Voor de heren op woensdag om 14.45 uur (finish rond vijven) en voor de dames op donderdag om 15.00 uur (finish ietsje later dan bij de heren waarschijnlijk).

De route in De Panne.

Vrijdag: E3 Saxo Bank Classic

Op vrijdag wacht één van de mooiste koersen van het seizoen: de E3-prijs, of officieel de E3 Saxo Bank Classic, en in de volksmond ook wel De Kleine Ronde van Vlaanderen. Je kunt dus ook ongeveer dezelfde hellingen verwachten in de Vlaamse Ardennen.

Favorieten: Mathieu van der Poel verschijnt aan de start in Harelbeke. Hij neemt het op tegen wie anders dan Wout van Aert, maar met onder andere Kragh Andersen, Sep Vanmarcke, Alberto Bettiol, Tom Pidcock, Jasper Stuyven, Mads Pedersen, Oliver Naesen, Greg van Avermaet en natuurlijk een supersterk blok van QuickStep (geen Alaphilippe, maar de rest wel) zijn er genoeg kapers op de kust.

TV: Vanaf 13.30 uur kun je voor de buis gaan zitten en afstemmen op Sporza op Één - de finish is na vijven waarschijnlijk.

Het profiel van de E3 Prijs

Zondag: Gent-Wevelgem

Sinds een paar edities zijn er de plugstreets (gravel), maar toch is Gent-Wevelgem meer een spinterskoers dan de E3. Uiteraard is er ook de beruchte Kemmelberg, maar of die ervoor kan zorgen dat het geen sprint wordt...

Favorieten: Geen Mathieu van der Poel op zondag, maar wel Wout van Aert. Verder veel dezelfde namen als vrijdag, maar dan aangevuld met enkele sprinters als Démare, Ackermann en Kristoff.

TV: Uiteraard is Sporza de hele middag van de partij - op Één, maar in de grote middaguitzending dus geen exacte tijden. Ook de NOS doet verslag, waarschijnlijk tussen een of andere hockeywedstrijd door...

Het peloton op één van de plugstreets

Laatste nieuws