Megatalent Pidcock ontleed door trainer: 'Tom is als spons, renner als Merckx van 'm maken'

Z'n Vlaamse trainer Kurt Bogaerts laat ons wat beter kennismaken met fenomeen Tom Pidcock.
tom pidcock

Tom Pidcock is the man of the moment. Adrie van der Poel noemde hem zelfs al dé man van het voorjaar en de uitslagen van de 21-jarige Brit liegen er niet om: winst in de Brabantse Pijl en ereplaatsen in de Amstel (2e), Kuurne-Brussel-Kuurne (3e) en Strade Bianche (5e).

Hij heeft in Kurt Bogaerts een Vlaamse trainer en Sporza voelde die aan de tand. Bogarts ontleedde zijn poulain, die veel meer is dan een crosser die ook op de weg rijdt. "Drie jaar geleden leerde ik Tom kennen. In het veld kon hij spectaculaire dingen met de fiets. Maar zijn wereldtitel tijdrijden bij de junioren in 2017 bewees dat hij ook inhoud heeft."

Bogaerts noemt de fysieke capaciteiten van Pidcock uitzonderlijk. Naast, uiteraard, simpelweg veel watts kunnen wegtrappen, springt er een aantal zaken uit. Zo is Pidcock zowel explosief als iemand voor het hooggebergte.

"Op dit moment kan je geen enkele koers voor hem uitsluiten. Tom beschikt over een uitstekend herstelvermogen en presteert goed op grote hoogtes. Vorig jaar reed hij een mountainbikewedstrijd boven de 2.000 meter en zijn waardes veranderden niet. Dan weet je dat hij capaciteiten heeft voor het hooggebergte."

Maar hij sprint dus net zo makkelijk naar een derde plek in Kuurne-Brussel-Kuurne. Z'n trainer legt de lat daarom hoog. "Het eerste doel is om van Tom een complete renner te maken. Zoals Merckx vroeger. Iemand die een zo compleet mogelijk palmares bij elkaar kan rijden."

Naast Merckx vergelijkt Bogaert zijn renner met nog een andere grootheid, maar dan meer op mentaal vlak: Mathieu van der Poel. "Toevallig stond ik tijdens Milaan-Sanremo met zijn papa Adrie te praten", vertelt Bogaerts. "En we kwamen tot dezelfde vaststelling. Er zijn inderdaad veel gelijkenissen in de manier waarop ze omgaan met hun sport. Ze willen niet in een glazen kooi geduwd worden - je moet ze vrijheid geven."

Geen robotachtig trainingsschema voor Pidcock dus, maar dat wil niet zeggen dat hij niet professioneel met z'n vak bezig is en leergierig is. "Tom is als een spons. Hij neemt alles meteen op en leert snel. Zijn meest gebruikte woord is why. Als je dan met een verstandige uitleg komt, voert hij alles heel nauwkeurig uit", besluit Bogaert de analyse.

Laatste nieuws