Daalduivel Bilbao eert oud-ploeggenoot Scarponi met zege op sterfdag: 'Niet altijd deze risico's nemen'

De aanleiding is natuurlijk niet mooi, maar de woorden en daden van Pello Bilbao zijn dat wel.

pello bilbao
  • Afbeelding van Pello Bilbao Pello Bilbao

We schrijven precies 5 jaar geleden, 22 april 2017. Vijf dagen voordien had Michele Scarponi nog een etappe gewonnen in - alsof de duvel erme speelt - de Tour of the Alps, maart nu sloeg het noodlot keihard toe voor de Italiaan van Astana. Tijdens een trainingsrit in z'n woonplaats Filottrano komt hij om het leven na een aanrijding met een bestelbus.

Pello Bilbao is dan net een paar maanden ploeggenoot van Scarponi bij Astana, maar de goedlachse Italiaan heeft meteen indruk gemaakt op de dan 27-jarige Bask.

Zoveel indruk dat hij deze dag met rood had omcirkeld in het etappeschema van The Tour of the Alps, uitgerekend dus de koers waarin Scarponi voor het laatst won. Ook al rijdt Bilbao inmiddels voor een andere ploeg; hij wil koste wat het kost winnen op de sterfdag van z'n overleden oud-ploeggenoot.

Daarom daalt Bilbao na de slotklim als een bezetene af. Met Scarponi in het hoofd. Hij moet en zal bij Simon Yates en Aleksander Vlasov komen, die hij bergop net niet kon volgen. Het lukt, na waaghalzerij - en gewoon uitstekende daalskills natuurlijk - voegt hij zich op iets meer dan een kilometer van de meet bij de twee. Het sprintje mag en kan hij niet verliezen - het kleine kwakje vlak voor de streep is 'm vergeven.

In het interview direct na afloop draagt hij de zege in gebroken Engels uiteraard op aan Scarponi. "Het was een speciale dag voor me. Ik wilde per se winnen. Je kunt niet altijd dit soort risico's nemen in de afdaling, maar vandaag moest ik dat gewoon doen. Deze is voor Scarpa, voor Michele..."

Gevraagd naar wat de Italiaan voor hem betekende, verwoordt de Bask het mooi, ook als is Engels niet z'n moerstaal. "Iedereen die Michele kende zou de overwinning aan hem hebben opgedragen, zo bijzonder was hij. Ik weet ook zeker dat Luis Leon (Sanchez, red.) daarom in de vlucht van de dag zat."

Hier zie je de finish (helaas niks van de afdaling, want dat was ook prachtig om te zien)

Achtergrond
  • Core Vos