Kelderman: 'Ik had het soms zo koud dat ik mijn handen niet kon voelen'

Wilco Kelderman was op de dertiende plaats de beste Nederlander in de door barre weersomstandigheden geteisterde negende etappe.

Kelderman
  • Wilco Kelderman Wilco Kelderman

Kelderman kon lange tijd de groep met klassementsrenners bijbenen. Alleen niet de wederom ijzersterke Tadej Pogacar, maar wel directe concurrenten als Jonas Vingegaard, Richard Carapaz en Rigoberto Uran. In de slotfase moest hij toch nog dertien seconden prijsgeven op hen. "Het was wederom een beestachtige dag", begon hij op de website van zijn ploeg BORA-hansgrohe. "In de afdalingen had ik het soms zo koud dat ik mijn handen niet meer voelde. Toch had ik goede benen vandaag en had ik dus vertrouwen in de laatste beklimming. In de finale kon ik alleen niet meer mee."

De Nederlander leek lange tijd een van de sterkere in de groep te zijn, maar een demarrage van Uran wist hij niet meer te beantwoorden. "Misschien heb ik niet genoeg gegeten, maar een slecht moment kan gebeuren in dit slechte weer. Ik kan tevreden zijn met mijn eerste week en ik maak nog kans op het podium." Kelderman staat nu zevende in het algemeen klassement op 5 minuten en 58 seconden van leider Pogacar, maar op slechts veertig seconden van een podiumplaats.