doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_below_menu_allpages');

Column | Over rare acties van de ASO gesproken... Die Formule 1-start, weet je nog?! 

Onze redacteur dacht door het verwijderen van de Tour de Tietema-video's door de ASO terug aan een ander dieptepunt uit de historie van het wielrennen... (en hij denkt er meteen de échte reden voor het verwijderen van de video's mee gevonden te hebben!)
@media (max-width: 679px){#fig-628a6d2411707 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-628a6d2411707 img{#fig-628a6d2411707 img.lazyloading{width: 480px;height: 480px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 1000px){#fig-628a6d2411707 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-628a6d2411707 img{#fig-628a6d2411707 img.lazyloading{width: 740px;height: 740px;}}@media (min-width: 1001px){#fig-628a6d2411707 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-628a6d2411707 img{#fig-628a6d2411707 img.lazyloading{width: 160px;height: 160px;}}
doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_in-content_top_article');

Tour-organisator ASO maakte zichzelf gisteravond compleet belachelijk door de video's van het YouTube-account van Tour de Tietema te blokkeren. In de video's voeren Bas, Josse en Devin creatieve ideeën uit die een heel jong, nieuw publiek aanboren voor de ons zo geliefde wielersport. Probleem voor de drie: de ASO verdient er - direct - niks aan (indirect natuurlijk wel, want meer mensen geïnteresseerd in de Tour, maar Prudhomme kan schijnbaar niet verder kijken dan z'n Franse wijsneus lang is..)

En dus volgde een block. Weg beelden van de recordwheelie van Walscheid (hier nog wel te zien), weg beelden van de Swapfiets-beklimming van de Ventoux door Bas. Weg lachende renners die de acties van Tietema en consorten zeer waarderen. Kortom: weg unieke content (zoals dat dan heet) die ons een heel andere kant van de Tour de France laat zien.

Met die constatering heb ik denk ik ook de échte reden gevonden voor het laten verwijderen van de video's. Tuurlijk, de kassa rinkelt er dus niet meteen door bij de Fransen. Maar ik denk ook dat ze jaloers zijn bij de ASO.

Daarvoor moeten we even terug naar 2018, toen etappe 17 net als vandaag ook finishte op de Col du Portet. Om die finish gaat het niet. Het gaat om de start. De hoge heren bij de ASO hadden namelijk na zes flessen rode wijn een een kaasplankje met daarop een ferm stuk spacebrie (de Franse variant van spacecake; een Frans kaasje met wat wiet erin) het lumineuze idee daar eens een keer wat aparts mee te doen.

Het bleek het slechtste idee ooit - en nu zeg ik in het kader van een columnesque overdrijving wel vaker dat iets 'het slechtste ooit' is, maar dit was het denk ik echt... Ze lieten de renners in Bagnères-de-Luchon namelijk starten in een Formule 1-opstelling. Het zou een enorm spektakel worden volgens de mensen van de ASO. Zoiets hadden we nog nooit gezien!

Nou, inderdaad. Zoiets hadden we nog nooit gezien. De lichten gingen op groen en daar rolden de renners net als normaal rustig babbelend weg, maar dan nadat er een licht van rood naar groen was gegaan (bij de ASO is altijd wat te doen, het stoplicht springt op rood en dan weer op groen) en ze achter een wit streepje op de weg stonden. Grand spectacle!

En dan zijn er drie jaar later opeens drie jonge gasten die wél leuke, creatieve ideeën hebben die op een positieve ontvangst in het peloton kunnen rekenen. Dat trokken ze slecht bij de ASO: in plaats van Bas, Josse en Devin te omarmen en hun eigen video van die Formule 1-start te verwijderen, kozen ze ervoor de video's van Tour de Tietema te laten verwijderen.

De enige silver lining van dit verhaal is dat we nu nog wel naar de beelden van die enorme anti-climax uit 2018 kunnen kijken. 22 seconden totale abusurditeit. Maar zo absurd als wat er nu gebeurt met Tietema en consorten is het toch nog niet.

doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws