Tokio | Laurine van Riessen schrijft bijna olympische historie, maar wordt vierde in teamsprint

Dit was een prachtig verhaal geweest, maar helaas...

laurine van riessen shanne braspennincx

Eigenlijk op alle onderdelen waar op de olympische baan van Izu Nederlanders op hun fiets stappen zijn ze medaillekandidaat. Behalve bij de teamsprint voor de vrouwen, zo was de gedachte vooraf.

Maar Laurine van Riessen en Shanne Braspennincx verrasten vriend en vijand door zich vanochtend te plaatsen voor de strijd om het brons op het sprintonderdeel waar ze nauwelijks samen voor hadden getraind.

Tot die medaille kwam het niet, omdat Rusland in de kleine finale te sterk was voor het Nederlandse duo - al maakte Braspennincx nog ruim de helft van de achterstand op haar Russische rivale goed.

En dus werd er geen Nederlandse olympische geschiedenis geschreven door Laurine van Riessen. Ze had de eerste Nederlandse atleet kunnen worden die op zowel de zomer- als winterspelen een medaille had gehaald. In 2010 behaalde Van Riessen namelijk een bronzen plak op de 1000 meter schaatsen op de Spelen van Vancouver.

Wereldwijd zijn er maar vijf atleten die het voor elkaar kregen om op beide Spelen een medaille te veroveren, onder wie de bij sommige vast nog wel bekende Canadese schaatster/wielrenster Clara Hughes.