Ploegleider Jakobsen: 'Tour wordt volgende project voor Fabio' 

Bij Deceuninck-QuickStep hebben ze grootse plannen met Fabio Jakobsen!

fabio jakobsen
  • Fabio Jakobsen Fabio Jakobsen

Met z'n etappezege in rit 4 van de Vuelta kwam er een prachtig einde aan de 'comebackfase' van Fabio Jakobsen, zo zei hij zelf na afloop van die rit. Op de korte termijn zal hij uiteraard voor meer dagsuccessen in de Vuelta gaan, maar het AD sprak ook met zijn ploegleider Rik Van Slycke over de wat langere termijn. De ploeg van Lefevere wil namelijk met Jakobsen naar de Tour in 2022.

"Hij moest een hoge ladder beklimmen om uit het dal te komen. Voorafgaand aan de Vuelta stond hij ‘op de hoogste sport’. Door zijn eerste ritzege staat hij nu weer met beide voeten op het plateau waarop de allerbesten staan. En als je daar staat, ben je ook goed genoeg voor de Tour de France."

En dus is dat het plan voor volgend seizoen. "Het was al de bedoeling dat hij in de komende jaren de nummer één sprinter van onze ploeg ging worden. Wij moeten er nu voor zorgen dat hij zo goed mogelijk aan de Tour kan beginnen. Ik denk wel dat dat het volgende project is. Fabio dusdanig in de Tour van 2022 krijgen dat hij daar kan winnen. Dat is niet opportunistisch. Wat moet hij nog meer bewijzen om aan te tonen dat hij dat in zich heeft?"

Van Slycke heeft er alle vertrouwen in dat ze met Jakobsen potten kunnen breken in Frankrijk, want hij roemt de mentaliteit van de sprinter. "Wat hij nu laat zien, kun je alleen maar verwezenlijken als je een heel sterk karakter hebt. Alleen de dappersten kunnen zo snel terugkomen. Dat is een talent van hem en geeft hem de kans om te doen wat hij het liefste doet, namelijk bij de top van de wereld horen."

De Belg stipt dat nog eens aan met een anekdote uit de Ronde van Turkije, waar Jakobsen zijn eerste koers na de crash reed. "Richting die koers had ik contact met hem en toen zei hij iets wat me heel erg is bijgebleven. Hij zei dat er onder zijn kin niets gebeurd was. Daar was hij nog altijd dezelfde coureur. Hij was nog steeds de oude, zei hij. Klaar om te fietsen."