Vuelta | Wuyts: 'Het ging al beter, maar het pijnpunt van Roglic is zijn ploeg'

Er is voorlopig geen vuiltje aan de lucht in de Vuelta a España voor Primoz Roglic. Michel Wuyts geeft de kopman van Team Jumbo-Visma 75 procent kans dat hij ook na drie weken met de rode leiderstrui in handen staat.

Roglic

"Voor 75 procent zeker heeft Roglic alles op zak", zo zegt hij tegen Sporza. "Hij straalt enorm veel rust en zelfverzekerdheid uit. Hij heeft een fantastisch fysiek vermogen en ik zie hoe zijn grote tegenstanders één voor één sneuvelen. Een pijnpunt is dat zijn ploeg Team Jumbo-Visma niet op zijn niveau is, maar de jongste etappe ging het wel beter. Als Sepp Kuss en Steven Kruijswijk dat niveau blijven halen, dan kan het. Team Jumbo-Visma heeft niet de inhoud van de Tour, maar voor de Vuelta kan dit wel volstaan."

De tegenstand verwacht Wuyts vooral van het Movistar-duo Enric Mas en Miguel Ángel López. "Met z'n tweeën kunnen ze een spel spelen waardoor Roglic in de verdrukking kan komen. Mas doet er goed aan de volgende dagen gewoon op het wiel van Roglic te rijden. Daar waar het toe doet kan hij López op pad sturen, waardoor Roglic eventueel zenuwachtig wordt en in de fout gedwongen wordt."

De Sporza-coryfee is verder kritisch op Ineos Grenadiers, dat met een sterrenformatie aan de start is gekomen in Spanje maar te kort komt. "Zondag zag je overmoed bij Ineos, dat zijn eigen mensen heeft geslachtofferd. Ik hoop dat hun beste week nog komt, maar het komt er gewoon niet uit. Yates kon een volledig seizoen toeleven naar deze Vuelta. Hij valt aan, maar valt even snel terug. Ineos is een hoopje los zand, de grandeur is weg."

Ook Egan Bernal heeft de vorm niet. "Een ploeg trekt zich op aan de almacht van de kopman en Bernal heeft die niet. Hij heeft weer rugklachten en na de Giro corona gehad. Ik begrijp ook niet dat Tom Pidcock uitspraken doet dat hij na de Spelen drie weken gefeest heeft. Dan kun je niet maken als prof. Richard Carapaz is ook niet denderend, maar hij heeft het excuus dat hij tot het einde heeft moeten vechten in de Tour."