Blijf vandaag binnen en zet je TV aan! Waaieralarm in Fryslân!

Vandaag begint de Benelux Tour met een etappe in Friesland (en een heel klein stukje Groningen). Op papier een vlakke sprintersrit, maar met windkracht 4, 5 uit het noorden is de kans op waaiers groot, heel erg groot!

Voorbeschouwing | Benelux Tour etappe 1: waaieralarm in Fryslân!

In het noorden van het land is de enige hindernis van een beetje betekenis de VAM-berg, maar voor de rest is het er biljartvlak. Gelukkig voor ons wielerliefhebbers hebben de Friezen en Groningers iets anders tot hun beschikking: wind. En vandaag hebben ze er extra veel van. Een strakke wind uit het noorden, windkracht 4 en 5. Qua timing kon het niet beter, want vandaag start de Benelux Tour met een etappe rond het Lauwersmeer en allerlei andere plekken waar het helemaal open is. We garanderen helemaal niets, maar het waaieralarm mag wel aan!

De wind komt vandaag uit het noorden en dat kan eigenlijk niet beter. De renners starten namelijk in Surhuisterveen (bekend van het jaarlijkse na-Tourcriterium) en zetten eerst koers richting Dokkum. Vanaf daar begint het feest!

(De tekst gaat door onder de kaart).

Vanaf Dokkum wordt er oostwaarts gefietst richting Zoutkamp (met een klein lusje in Hollum). Vanaf Zoutkamp, een Gronings vissersdorpje, is het echt alle hens aan dek, vooral wanneer de renners linksaf slaan richting Lauwersoog. Het is hier compleet open en qua windrichting en -kracht kan het echt niet beter. De schrijver van dit stuk fietste dit traject afgelopen weekend nog en had op de dijk soms enige moeite om zijn fiets recht te houden. Na Lauwersoog gaat het parkoers een beetje zuidwaarts en de kenners weten: bij wind schuin mee zijn waaiers nog zwaarder. Je hebt dan immers relatief veel minder voordeel van het schuilen achter je voorganger.

Na een tijdje slaat het peloton rechtsaf naar Holwerd. Wind schuin tegen en ook lekker open. Na Holwerd is het nog maar 35 (open) kilometers naar finishplaats Dokkum. Deze kilometers gaan over een lokaal circuit dat 2,5 keer verreden moet worden. Dit zijn over het algemeen smalle wegen, waarop maar zo'n 10-12 man in een waaier passen. Smullen! Zowel Eurosport als Sporza zenden de etappe vanmiddag uit. De finish wordt verwacht rond 17:15.

Hier lees je hoe het parkoers er de rest van de week uitziet.

Nieuws
  • Cor Vos