HomeMagazineInterview | Voor Jasper Stuyven is WK thuiswedstrijd: 'Verleidelijk om me meer...

Interview | Voor Jasper Stuyven is WK thuiswedstrijd: ‘Verleidelijk om me meer druk op te laten leggen’

Eind deze maand rijdt Jasper Stuyven het meest speciale WK dat hij kan rijden. De winnaar van Milaan-Sanremo is geboren en getogen in Leuven, dus hij rijdt een thuiswedstrijd. In de Wieler Revue WK Special vertelt hij over de extra druk, kopman Wout van Aert en of de winst in Sanremo zijn leven heeft veranderd.

Om maar met de deur in huis te vallen, de winst in Milaan Sanremo heeft het dagelijks leven van Jasper Stuyven niet heel erg veranderd. “In de koers zelf en richting de concurrentie heeft het niet zoveel veranderd hoor”, vertelt hij. En dan lachend: “Het grootste verschil merk ik bij jullie, bij de pers. Dat ik een monument heb gewonnen, maakt het voor mij wel makkelijker. Als er kritiek is van jullie is dat heel makkelijk te weerleggen, want ik heb wel een monument gewonnen.”

Toch geeft het hem wel rust, zo’n vette vis op zijn palmares. “Een grote koers winnen in het voorjaar is namelijk helemaal niet simpel. Vorig jaar slaagde ik erin om Omloop Het Nieuwsblad te winnen en dit jaar win ik dus in Sanremo. Ik denk vooral dat het mooi is om te kunnen zeggen dat het me, ondanks dat er altijd wordt gesproken over de grote favorieten, toch lukt om twee keer een grote klassieker te winnen. Een monument winnen was ook echt een doel van me, ik werk daar hard voor en daarom geeft het ook de nodige voldoening.”

Hij won de koers door een late uitval, daarmee verraste hij de favorieten. Hoewel men van hem wel weet dat, als hij er bij zit, hij de kwaliteiten heeft om een koers naar zich toe te trekken. “In het peloton weet je wel welke renners er altijd bij zijn en dan is het echt wel mooi om die overwinning ook echt te pakken. Of het me meer zelfvertrouwen heeft gegeven? Nee, want ik geloofde zelf wel dat ik dit kon. Je moet in eerste instantie altijd de benen hebben om iets te kunnen. Ik ga er niet overmoedig van worden.”

Wout van Aert

De renner van Trek-Segafredo is het wel gewend om in zijn eigen stad te koersen. Drie jaar geleden won hij de GP Jef Scherens. “Dat was, met alle respect, maar een 1.1-wedstrijd en dat was al echt een heel bijzonder moment. Het WK gaat dat natuurlijk nog veel meer zijn en daarom kijk ik er ook echt naar uit.”

Toch laat hij zich niet van de wijs brengen door de druk. “Op een WK staat altijd druk. Het is natuurlijk verleidelijk om je meer druk te laten opleggen dan je wil. Ik denk wel dat dat een valkuil kan zijn, maar ik moet de wedstrijd gewoon aanvatten als elk ander WK.” Toch merkt hij wel dat het meer leeft. “Ik krijg er extra vragen over, maar dat is niet erg. Op die manier merk je wel dat het extra leeft.”

Met Wout van Aert hebben de Belgen een uitgesproken topfavoriet in huis. Stuyven heeft er geen moeite mee om zich in een dienende rol voor zijn landgenoot te strikken. Beide renners kunnen goed met elkaar overweg en trainden onlangs nog samen in het Italiaanse Livigno. “Hij is iemand die veel mooie koersen wint én ik denk dat als ploeg wereldkampioen wereldkampioen worden in eigen land ook heel uniek is.”

Toch biedt de aanwezigheid van Van Aert ook kansen voor Stuyven. Net als in Sanremo zou hij in de finale op de verrassing kunnen spelen. Wanneer we Stuyven vragen wat voor hem het ideale scenario zou zijn, begint hij te lachen. “Eentje waarbij ik kan winnen op het einde, dat mag elk scenario zijn. Ik vind dat heel hypothetisch allemaal, dus ik ga er op voorhand niet aan denken. Ik zet mezelf ook niet bij de favorieten. Stel het gaat niet zo goed in de koers, dan krijg ik dat direct teruggekaatst zeker?”

Het complete interview met Stuyven, waarin we dieper ingaan op zijn status als thuisrijder, Wout van Aert en de vraag of hij nou voorjaarsrenner of najaarsrenner is, lees je in de Wieler Revue WK Special die vanaf 7 september verkrijgbaar is!

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Wat Warren Barguil in de winter doet? Een loodzware bergtriatlon op 3000 meter hoogte (en bijna winnen)

De tijd dat wielrenners in de winter op een handdoekje aan het strand lagen...

Dit Instagram-account maakt de mooiste (en herkenbare) sarcastische wielergrappen

Wielrennen is natuurlijk serieuze topsport, maar het is ook vooral een eigen biotoop. Een...

Van der Poel over zijn val: ‘Heb me behoorlijk bezeerd aan schouder en knie’

Net na de eerste ronde liep het grondig mis. Mathieu van der Poel reed...

Wereldkampioen Tom Pidcock soleert naar zege in Boom, valpartij nekt Van der Poel

Morgen krijgen we tijdens de wereldbeker in Antwerpen eindelijk de langverwachte strijd tussen de...

Meer zoals dit

Van der Poel over zijn val: ‘Heb me behoorlijk bezeerd aan schouder en knie’

Net na de eerste ronde liep het grondig mis. Mathieu van der Poel reed...

Wereldkampioen Tom Pidcock soleert naar zege in Boom, valpartij nekt Van der Poel

Morgen krijgen we tijdens de wereldbeker in Antwerpen eindelijk de langverwachte strijd tussen de...

Wat een strijd! Aniek van Alpen wint ranzendspannende Superprestige in Boom: ‘Grootste zege uit mijn carrière’

Fem van Empel en Puck Pieterse waren er vandaag niet bij. Zij rijden morgen...