Merijn Zeeman: 'Primoz bleef Jonas Vingegaard maar oppeppen' 

Merijn Zeeman over zijn kopman Primoz Roglic, die veel meer doet dan alleen maar hard fietsen.

primoz roglic

Na zijn derde achtereenvolgden Vuelta-zege legde Het Nieuwsblad rode Roglic eens goed onder het vergrootglas en liet verschillende mensen aan het woord over de Sloveen. Opvallende woorden waren er vooral van Merijn Zeeman, sportief directeur van Jumbo-Visma.

Zeeman vertelt hoe Roglic zich ontwikkelt tot een echte kopman. Of eigenlijk tot veel meer dan een kopman. "Hij is niet alleen een groot atleet, maar ook een groot mens."

Daarbij haalt hij een voorbeeld aan die betrekking heeft op de houding van Roglic ten opzichte van het jonge aanstormende talent Jonas Vingegaard. Menig gevestigd kopman zou daar een beetje bang voor zijn. Zoniet Roglic.

"Vanaf de Ronde van het Baskenland was hij al bezig Jonas Vingegaard te overtuigen dat hij de Tour kon winnen. Terwijl hij zelf naar Frankrijk ging om het geel te pakken, bleef hij Vingegaard oppeppen."

Het karakter van Roglic is volgens Zeeman perfect voor de rol van leider van het team. "Primoz zet zich ook nooit boven de groep. Hij houdt ervan om grapjes te maken, maar is serieus wanneer het ertoe doet. Grote prijzen winnen, daar gaat het bij Primoz om. Drie keer op rij de Vuelta winnen is op zich een fenomenale prestatie. Toch blijft het hogere doel de Tour de France. We blijven geloven dat het op een dag lukt. Zelfs tegen Pogacar."

Dat zegt Zeeman ook omdat hij ondanks de leeftijd van Roglic nog steeds veel progressie ziet bij de oud-schansspringer. "Roglic mag dan 31 jaar zijn, het leerproces is nog niet klaar. Hij is nog altijd bezig om de sport helemaal te doorgronden. Hij wordt almaar beter, dat is een geruststellende gedachte voor ons."