HomeWKOverzicht | Programma en parkoers van de wegwedstrijden bij het WK wielrennen...

Overzicht | Programma en parkoers van de wegwedstrijden bij het WK wielrennen in Leuven

In dit artikel lees je wie er wanneer in actie komen tijdens de wegwedstrijden van het WK.

Vanaf vrijdag is het gedaan met het rijden tegen de klok en verplaatst het hele WK-circus zich naar Leuven en omgeving, alwaar de renners en rensters zich op een prachtig rondje uit kunnen le(u)ven.

Hieronder vind je het programma per dag met de profielen van het het parkoers erbij – en uiteraard ook hoe je het op tv volgt (spoiler: zet je tv gewoon op Sporza en haal 'm er tot en met zondag niet meer af..)

Vrijdag: junioren mannen en beloften

Junioren mannen: de jongste mannen moeten vroeg opstaan, want zij beginnen al om 8.15 uur aan hun WK. Ze rijden 8 rondjes over het circuit door Leuven (per ronde 4 hellingen). Na iets meer dan 120 kilometer en net geen 1000 hoogtemeters finishen ze zo rond 11.15 uur. Sporza zendt de koers uit. Bij de Nederlandse ploeg was er een relletje nadat de KNWU blunderde en een renner te veel selecteerde..

Beloften mannen: na de junioren is het vrijdagmiddag aan de U23's in Leuven – of beter gezegd: in Antwerpen, want daar starten de beloften om 13.25 uur. Zij rijden 160 kilometer en iets méér dan 1000 hoogtemeters. Na een vlakke aanloop van Antwerpen naar omgeving Leuven rijden ze 1,5 keer het lokale circuit door Leuven, 1 keer het Flandrien Circuit iets buiten de stad (6 hellingen) en daarna nog 2,5 keer het lokale circuit.

Je kijkt de koers op Sporza. De finish is lekker tijdens de vrijdagmiddagborrel met een goed glas Belgisch bier voor de neus: zo rond 17.40 uur is de wereldkampioen bekend!

Het profiel van alle WK-hellingen in de lokale ronde en het Flandrien Circuit.

Zaterdag: junioren vrouwen en elite vrouwen

Junioren vrouwen: zaterdag is een all women's day op het WK. De junioren vrouwen starten eerst om 8.15 uur voor hun WK over 75 kilometer (5 rondjes over het lokale circuit van Leuven). Ze finishen zo rond 10.15 uur en je kijkt de koers op… Sporza.

Elite vrouwen: Na de jonkies is het aan de elite vrouwen. De vrouwen rijden dezelfde afstand en hetzelfde parkoers als de belofte mannen, maar ze starten een uurtje eerder en de finish is dus ook wat eerder voorzien: 16.45 uur. Behalve Sporza zendt de NOS deze wedstrijd ook uit.

Zondag: elite mannen

De apotheose van het WK is voor de mannen, die op zondag 270 kilometer en bijna 2600 hoogtemeters onder de wielen krijgen. Ze beginnen eraan om 10.25 uur en de finish wordt rond de klok van vijven verwacht. Na de aanloop van startplek Antwerpen naar omgeving Leuven rijden de profs 1,5 keer het lokale circuit Leuven, 1 keer het Flandrien Circuit, 4 keer het lokale circuit Leuven, 1 keer het Flandrien circuit en tot besluit 2,5 keer het lokale circuit Leuven.

Uiteraard is Sporza erbij en zenden ze elke scheet uit die de wielrenners laten, maar je kunt zondagmiddag ook bij de NOS terecht als het Vlaamse chauvinisme je misschien even wat te veel wordt…

Beeld: WK Leuven

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Details crash Benoot bekend: aan 67 per uur op auto, kwartier buiten bewustzijn

Op trainingskamp in het Italiaanse Livigno, nabij de Stelvio, kwam er een abrupt einde...

Interview | Dylan Groenewegen: ‘De foto met mijn vader na mijn ritzege krijgt een mooie plek aan de muur’

Voor onze Vuelta-special/Tourterugblik (hierrrr aan te schaffen) spraken we uitgebreid met Dylan Groenewegen. Hieronder...

Mooi beeld: Marianne Vos schrijft belangrijke boodschap voor zichzelf op stuur

Marianne Vos kwam zondag als eerste over de meet in de Zweedse WorldTour-koers Postnord...

Meer zoals dit

Vanthourenhout licht toe waarom Van Aert WK tijdrijden schrapt: ‘In Leuven speelde de verloren WK-tijdrit te lang in hoofd en benen’

Wout van Aert zal niet starten in het WK tijdrijden, eind september in het...

Organisatie presenteert selectief parkoers WK Wollongong

Het oranisatie-comité van het WK in Wollongong heeft het parkoers bekendgemaakt. En het is pittig...

Remco Evenepoel blikt terug op WK: ‘De uitleg naar mij tijdens de teammeeting was onduidelijk’

Remco Evenepoel offerde zich tijdens het WK in Leuven volledig op in dienst van Wout van Aert. De bondscoach was duidelijk over de rol van Evenepoel: er was geen kans dat hij voor zichzelf zou mogen rijden.