HomeCyclocrossEK cross: Lars van der Haar laat alle Belgen op imponerende wijze...

EK cross: Lars van der Haar laat alle Belgen op imponerende wijze achter in eigen land

Lars van der Haar is op de VAM-berg voor de tweede keer in zijn loopbaan Europees kampioen cross geworden. Op indrukwekkende wijze liet hij alle Belgen zijn hielen zien.

In de eerste rondes van de EK cross rondom de VAM-berg formeerde zich een groep met favorieten. Praktisch de hele Belgische armada zat vooraan en namens Nederland kende Lars van der Haar een prima start. De tactiek van vooral Quinten Hermans en Toon Aerts werd al snel duidelijk. De twee trokken beurtelings ten aanval om de koers hard te maken. Vooral topfavoriet Iserbyt reageerde constant op de aanvallen van de twee hardrijders.

De kleine Belg moest die inspanning halfweg bekopen, want na een mindere fietswissel bleef hij met Van der Haar iets achter. Waar de Nederlander in één ruk kon terugkeren op de renners voor hem, stond Iserbyt ineens stil op de VAM-berg. Hij eindigde uiteindelijk als twaalfde. Vooraan trok Hermans ondertussen door. Met een snedige demarrage liet hij Vanthourenhout en Aerts staan. Het leek de beslissing, maar Van der Haar zat op dat moment iets verder en bleek nog iets in de tank te hebben.

De Woudenberger liet zijn mede-achtervolgers achter en ging op jacht naar Hermans. Hij reed al snel tien seconden van de voorgift af en een tijdlang bleef hij op zo'n zeven seconden hangen, maar met nog twee rondes te gaan slingerde hij een extra versnelling aan en reed hij het gat in één ruk dicht. Daarmee was het nog niet gedaan voor de Nederlander, want hij trok vervolgens meteen door en na een klein foutje brak het elastiek bij Hermans.

Met nog één ronde te gaan had Van der Haar een voorgift van zo'n vijftien seconden op de renner van Intermarché Wanty Gobert. Die voorsprong kwam niet meer in gevaar en onder luid gejuich van de Nederlandse fans kroonde Van der Haar zich tot de winnaar van de dag. Hermans en Vanthourenhout completeerden het podium.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Lance Armstrong stapt opnieuw in het huwelijksbootje: ‘Had het niet overleefd zonder haar’

Lance Armstrong zijn Tourzeges zijn hem afgenomen, maar in 2008 vond hij wel de...

Toekomst Colbrelli nog altijd in ongewisse: ‘Het lijkt een eeuwigheid te duren’

Op 22 maart sloeg het noodlot toe voor Sonny Colbrelli in de Ronde van...

Tim Wellens spreekt over zijn overgang naar UAE: ‘Me opofferen voor Pogacar maar ook mijn eigen kansen gaan’

Tim Wellens trekt voortaan niet meer het vertrouwde rode shirt van Lotto aan. Vanaf...

Bob Jungels stapt over naar BORA: ‘Perfecte ploeg om écht terug te keren op hoogste niveau’

Bob Jungels mocht na een positieve coronatest bijna niet meedoen aan de Tour de...

Meer zoals dit

Nys houdt na positieve dopingtest vertrouwen in Toon Aerts: ‘We zijn allemaal aangeslagen, maar Toon is een hele correcte gast’

Een schok ging door de cross toen Toon Aerts een positieve dopingtest afleverde. De Belg ontkent iets verkeerd te hebben gedaan en zijn manager Sven Nys houdt vertrouwen in Aerts.

Toon Aerts op non-actief na dopingsporen in urine: ‘Ik tast momenteel in het duister hoe dit is kunnen komen’

Toon Aerts is op non-actief gezet door zijn ploeg Baloise Trek Lions. Er zijn namelijk sporen van een dopingproduct gevonden in zijn urine.

Eli Iserbyt gaat z’n geluk beproeven op de mountainbike komende zomer: ‘Ideaal om iets nieuws te ontdekken’ 

De kleine Belg gaat Mathieu van der Poel achterna. Hij vertelt erover.