HomeAchtergrondInterview | Tom Dumoulin: 'Ik ga niet ineens heel anders werken, wil...

Interview | Tom Dumoulin: ‘Ik ga niet ineens heel anders werken, wil vooral niet te ver meer vooruit kijken’

Meer dan voor zijn break zit Tom Dumoulin weer aan het stuur. Meer dan eerst bepaalt hij hoe zijn carrière eruit gaat zien. In de Wieler Revue eindejaarsspecial vind je een groot interview met de Limburger.

In zijn break van begin dit jaar is hij voor het eerst in vijftien jaar even geen wielrenner. Juist door niet met topsport bezig te zijn en door een periode lang geen uitgekiend plan te hebben, kan hij op zoek naar het antwoord of hij wielrennen nog leuk vindt. Dumoulin vertelt erover in de Wieler Revue eindejaarsspecial, die binnenkort in de winkels ligt.

“Er was geen plan van aanpak tijdens mijn break. Dat was precies wat ik nodig had. Al tien jaar lang stond alles in het teken van een masterplan. Mijn hele leven was gepland. Als ik met vrienden een biertje ging drinken, dan was het zodanig gepland dat het in mijn trainingsschema paste. Hoe leuk het ook was, er zat altijd een rem op.”

Zilver op de Spelen

Nadat Dumoulin het plezier hervindt in de sport, werkt hij op een lossere manier toe naar de Olympische Spelen. Hij krijgt meer vrijheid dan voorheen. De Spelen hebben Dumoulin gesterkt in zijn overtuiging dat hij kan presteren met een vrijere aanpak. Maar hij beseft dat hij niet ieder doel vanaf nu op eenzelfde manier kan aanvatten.

“Zo’n vrije manier kan niet als je meedraait in een wielerploeg. We moeten een goede middenweg vinden. Die vrije manier waarop ik naar de Spelen toewerkte, daar heb ik nu ook minder behoefte aan. Ik vind het ook juist leuk om met mensen naar een doel toe te werken, maar op dat moment was ik er nog niet klaar voor om naar anderen te luisteren die me zouden zeggen wat ik wel of niet moest doen.”

Grote ronde

Zijn benadering van 2022 zal niet heel anders zijn dan we van hem gewend zijn. Dumoulin zal geen hele andere koersopvatting hebben of andere wedstrijden rijden. “Nee, eigenlijk kijk ik ook onwijs ernaar uit om het weer in een grote ronde te proberen. Ik ga niet ineens heel anders werken, want het helpt me ook om duidelijke doelen te stellen. Hoe ik de toekomst verder zie? Weet je, ik heb gewoon geen zin om ver vooruit te kijken.”

“Als ik volgend jaar wil stoppen dan stop ik volgend jaar. Als ik nog vijf jaar door wil dan ga ik nog vijf jaar door. Ik wil vooral die verplichting naar anderen niet meer voelen. Er is maar één iemand die de keuze daarover maakt en dat ben ik zelf. Ik vind het nu leuk, maar morgen misschien niet meer. Dat is de belangrijkste verandering geweest.”

“Ik vind het fijn dat ik nu op die manier kan denken. Wat dat betreft leef ik inderdaad nog een beetje in het moment. Toen ik de Giro d’Italia won in 2017 ging het meteen over de Tour de France en werd de ploeg daarop ingericht. Nu zet ik geen al te verre stippen meer op de horizon.”

Dit is een gedeelte uit een groot interview met Dumoulin dat verschijnt in onze eindejaarsspecial, die binnenkort in de winkels ligt. Wat kun je verder verwachten? We hebben interviews met Sonny Colbrelli, Harrie Lavreysen en Roland Liboton. We blikten met Michel Wuyts terug op zijn carrière als Sporza-commentator. We gingen met onze laarzen de modder in tijdens de Koppenbergcross. En we blikten terug op alle hoogte- en dieptepunten van het seizoen 2021!

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

De 5 grootste transfers van het wielerjaar 2023

Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) Hij zit misschien net onder de absolute top, maar pak Richard...

Eli Iserbyt gooit bloemetje richting Van der Poel en Pidcock: ‘Wordt heel moeilijk voor ons’

Eli Iserbyt reed in de Wereldbeker van Hulst naar een hoopgevende derde plaats, zijn...

Annemiek van Vleuten op fietssafari bij Masai in Kenia: ‘Voel me bevoorrecht’

Annemiek van Vleuten ging de afgelopen jaren in de winter naar Colombia om daar...

Roodhooft verrast met wensenlijst 2023: ‘Ik zie Van der Poel het liefst Milaan-Sanremo winnen’

Die van Mathieu van der Poel staat grotendeels al vast en kent weinig verrassingen....

Meer zoals dit

De 5 grootste transfers van het wielerjaar 2023

Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) Hij zit misschien net onder de absolute top, maar pak Richard...

Eli Iserbyt gooit bloemetje richting Van der Poel en Pidcock: ‘Wordt heel moeilijk voor ons’

Eli Iserbyt reed in de Wereldbeker van Hulst naar een hoopgevende derde plaats, zijn...

Roglic dacht aan stoppen na val Vuelta: ‘Moest uitspraken over Fred Wright wel doen’

Gisteren berichtten we al over een interview dat Primoz Roglic gaf aan Radio Slovenia....