HomeCyclocrossSven Nys over olympische aspiraties cross: 'Veldrijden is veel meer een tv-sport...

Sven Nys over olympische aspiraties cross: ‘Veldrijden is veel meer een tv-sport dan mountainbike’ 

Volgens Sven Nys verdient de cross het om olympisch te worden. Daarvoor vergelijkt hij de ontwikkeling van de sport met wegwielrennen én het mountainbiken...

De UCI is druk bezig met de lobby om veldrijden een olympische (winter)sport te maken en daarvoor organiseert het een speciale sneeuwcross in de Italiaanse Dolomieten. Daar schitteren de pupillen van de ploeg van Sven Nys (Trek-Baloise Lions) door afwezigheid, maar toch is ook Nys een warm pleitbezorger om de cross olympisch te maken.

In de podcast De Tribune van Sporza legt hij nog eens uit waarom zijn ploeg verstek laat gaan in Val di Sole. “Dit jaar was het enige moment waarop een pauze mogelijk was zonder twee klassementscrossen te missen het weekend van Val di Sole. Voor Val di Sole op zondag, wordt er in Essen gereden en dat is een losse cross. Sneeuwcrossen zijn sowieso spektakel, maar de reis naar daar, de hoogte waarop gereden wordt (zo een 1.200m, red.) en met alles wat nog moet komen, denk ik dat het de juiste keuze is.”

Maar dat wil dus niet zeggen dat Nys geen voorstander is van de sneeuwcross en de ambitie om veldrijden op de olympische kalender te krijgen. Hij vindt het jammer dat hij en zijn ploeg er niet bij kunnen zijn aanstaande zondag. Volgens hem is het veldrijden namelijk bij uitstek geschikt als olympische sport en voldoet het aan alle voorwaarden.

“Ik heb tien jaar in de commissie veldrijden gezeten en onze sport heeft al veel stappen gezet. In het vrouwenveldrijden is veel geïnvesteerd. Daardoor zijn mannen en vrouwen veel meer gelijk in de cross dan in het wegwielrennen. Er staan heel wat landen aan de start van een veldrit, dat is ook belangrijk om een sport olympisch te maken.”

Nys vergelijkt de cross ook met andere olympische disciplines op de fiets. “Bovendien is het veldrijden veel meer een tv-sport dan mountainbike. Het is veel goedkoper om het in beeld te brengen en het is attractief. Het past perfect in het format van de Spelen.”

Maar de huidige crosstoppers, met uitzondering van de echte jonkies misschien, hoeven volgens Nys nog niet te dromen over het olympisch vuur en een medaille om hun nek. “Veldrijden zal eerst nog een demonstratiesport moeten worden. We gaan het veldrijden nooit op de winterspelen zien voor 2030.”

Áls het wel zover komt, dan gaat het helemaal los, besluit Nys. “Als onze sport een olympische sport wordt, is the sky the limit. Dan worden alle federaties wakker en stoppen ze opnieuw geld in het veldrijden. Nu is dat enkel in Vlaanderen en Nederland. In landen als Zwitserland of Frankrijk heeft het mountainbike daar een stokje voor gestoken.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Riejanne Markus volgt vriendin Amy Pieters op als nationale kampioene: ‘Ik hoop dat ze trots op me is’

Riejanne Markus is de nieuwe nationale kampioene op de weg. De renster van Team...

BK | Philipsen torst de druk van de topfavoriet. Of durft Alpecin-Fenix twee treintjes op te stellen?

Eindelijk! De royale (maar ondertussen onthoofde) sprint op het BK in Middelkerke komt eraan....

Sporza-spion zet vraagtekens bij Jumbo-Visma: ‘Ik vind het een rare Tourselectie’

De Sporza-spion deelt regelmatig geheimen uit het peloton. Zo vertelt hij wie onder de...

Van der Poel neemt tijdrit Tour de France serieuzer dan vorig jaar met tijdritpak van 2750 pond

Mathieu van der Poel pakte vorig jaar op dag twee de gele trui in...

Meer zoals dit

Nys houdt na positieve dopingtest vertrouwen in Toon Aerts: ‘We zijn allemaal aangeslagen, maar Toon is een hele correcte gast’

Een schok ging door de cross toen Toon Aerts een positieve dopingtest afleverde. De Belg ontkent iets verkeerd te hebben gedaan en zijn manager Sven Nys houdt vertrouwen in Aerts.

Toon Aerts op non-actief na dopingsporen in urine: ‘Ik tast momenteel in het duister hoe dit is kunnen komen’

Toon Aerts is op non-actief gezet door zijn ploeg Baloise Trek Lions. Er zijn namelijk sporen van een dopingproduct gevonden in zijn urine.

Eli Iserbyt gaat z’n geluk beproeven op de mountainbike komende zomer: ‘Ideaal om iets nieuws te ontdekken’ 

De kleine Belg gaat Mathieu van der Poel achterna. Hij vertelt erover.