HomeAchtergrondOliver Naesen kwam afgelopen winter 9 kilo aan: 'Dat was even schrikken,...

Oliver Naesen kwam afgelopen winter 9 kilo aan: ‘Dat was even schrikken, heb geleefd zoals iedereen’

Naast een verklaring voor die gewichtstoename heeft hij het ook over het coronaspook dat rondwaart in het peloton. "Het gaat in de ploeg meer over covid dan over Omloop Het Nieuwsblad."

Onlangs was Oliver Naesen al op en en eerlijk over het mentale aspect van wielrennen. De Belg van AG2R lichtte daarin de rol die bijvoorbeeld sociale media tegenwoordig speelt eruit – en hoe het hem soms zwarte gedachten geeft.

Maar ook over zijn fysieke gesteldheid is de immer vrolijk ogende Belg goudeerlijk. In een interview met de Vlaamse krant Het Nieuwsblad op trainingskamp nabij Valencia vertelt hij over z'n afgelopen winter, en hoe de druk compleet van de ketel ging na overtraindheid vorig seizoen.

“Na het seizoen heb ik zes weken bijna niets gedaan. Vier weken totaal niets en twee weken opbouw. Maar dan hebben we het over een uurtje lopen, twee dagen niets, anderhalf uur fietsen. Ik woog ineens 81 kilogram. Dat was even schrikken. Ik kwam van 72 en een beetje. Ik heb geleefd zoals iedereen, zonder overdadige dingen te doen.”

Het zorgde niet voor paniek bij z'n trainer, vertelt Naesen.”We hebben zo’n trainingsapp waarop je af en toe je gewicht moet zetten. Ik had dat een hele tijd niet gedaan. Het laatste wat erop stond, was 72. Het volgende 81. Het eerste bericht was van mijn Franse ploegtrainer Quiclet. Hij zei: 'Ik ben content. Da’s echt een goed teken in je heropbouw. Het is goed dat je je hebt laten gaan. Je gaat daar deugd van hebben'.”

Niet iedereen reageerde op die manier. De Belg vervolgt: “Wat later een telefoon van mijn ploegleider Goubert: En Olie, ça va? Hij durfde het onderwerp niet aan te snijden. Ik wist waarom hij belde. Een heel apart telefoongesprek. Hij wou eens horen of ik nog coureur was. (schatert) Intussen zit ik opnieuw aan 76, tegen de Omloop weeg ik 73 kilo.”

Corona

Naast lichaamsgewicht is corona natuurlijk ook nog steeds een heet hangijzer in het wielrennen. Dat is bij AG2R niet anders, doet Naesen uit de doeken.

“Als we de collega’s een tijdje niet zien en vragen hoe het is, dan is er altijd wel één die zegt: Mijn vrouw is positief. Mijn trainer ook. Of: Ik kan niet komen omdat mijn kleine positief is. Het is toch een onderwerp dat de dagelijkse gesprekken beheerst. Er wordt meer over besmettingen gepraat dan over de Omloop Het Nieuwsblad.”

Naesen staat er nuchter in. “Ach, ik ben er super fatalistisch in. Ik kan niets méér doen dan ik al doe. Ik loop hier met zo’n FFP2-masker rond, zoals iedereen. We zitten toch als ploeg ook geïsoleerd in het hotel. Als het zo is dat je die omikron te pakken hebt, moet je het ermee doen.”

Hij is zelf inmiddels drie keer gevaccineerd, waar hij enige hinder van ondervond, maar daar kan Naesen mee leven. “De eerste dag was ik er echt ziek van. De tweede dag had ik zo nog zo’n beetje grieperige kriebels overal, dat ken je wel. Bij mijn vorige vaccins was dat net hetzelfde. Als het dat maar is. Als je daarmee beschermd bent, is het voor mij goed, hoor. Dat zijn twee ingecalculeerde redelijke rustdagen.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Van der Poel amuseert zich op MTB-testevent in Élancourt: ‘Mening van mensen doet er niet toe’

Parijs heeft volgend jaar de eer om de Olympische Spelen te mogen ontvangen. De...

Bredewold verrassend Europees kampioene: ‘Tot de laatste 2 kilometer zat ik te wachten tot ze terug zouden komen’

"Ik heb er geen woorden voor", begon Bredewold na afloop haar verhaal bij de...

Mischa Bredewold soleert op haar 23e naar Europese titel op de weg

De VAM-berg in Drenthe vormt dit weekend het decor van de Europese kampioenschappen op...

📸 Mauro Schmid reageert subtiel op aantijgingen van Patrick Lefevere

Het seizoen loopt ten einde en dus moet Patrick Lefevere straks weer afscheid nemen...

Meer zoals dit

🎥 Van der Poel amuseert zich op MTB-testevent in Élancourt: ‘Mening van mensen doet er niet toe’

Parijs heeft volgend jaar de eer om de Olympische Spelen te mogen ontvangen. De...

📸 Mauro Schmid reageert subtiel op aantijgingen van Patrick Lefevere

Het seizoen loopt ten einde en dus moet Patrick Lefevere straks weer afscheid nemen...

Cardioloog verwacht nog meer renners met hartritmestoornissen: ‘Er is iets aan de hand’

De wielercarrière van Nathan Van Hooydonck zit erop. De amper 27-jarige Belg kreeg 10...