Kruijswijk overwoog Giro-deelname: 'Maar tijdens de Tour de France wil je niet thuis zitten'

Steven Kruijswijk gaat dit jaar voor de Tour de France. In eerste instantie als helper, maar hij ziet ook kansen voor zichzelf weggelegd.

Kruijswijk
  • Steven Kruijswijk Steven Kruijswijk

De Brabantse klimmer doet zijn verhaal tegen de NOS. "In de ploeg zitten jongens die een trede hoger staan dan ik. Maar ik wil onderdeel zijn van de Tourploeg en de ploeg wil dat ook. Met Primoz en Jonas hebben we renners die kans maken de Tour de France te winnen, maar we hebben ook een goede concurrent die ook zij er niet zomaar af gaan krijgen. We zullen het anders moeten aanpakken."

Daarom zal Kruijswijk in de tactiek ook weleens een belangrijke rol kunnen krijgen door Tadej Pogacar al vroeg onder druk te zetten. "Dat geeft tactisch misschien kansen. Ik zit in een sterke ploeg waarvan ik misschien ook juist kan profiteren in de toekomst. Maar goed, de Tour is niet de meest realistische koers om te winnen, maar er zijn ook nog genoeg andere dingen te bedenken om te behalen."

Het is niet zo dat Kruijswijk niet heeft nagedacht over de Giro d'Italia. Hij heeft deelname in Italië wel degelijk overwogen. "Maar je wil niet thuis zitten tijdens de Tour de France. Ik had alles kunnen richten op de Giro en vanuit persoonlijk oogpunt was dat misschien een betere keuze, maar de ploeg is jarenlang bezig met het winnen van de Tour en dat wil ik zelf ook. Als het gebeurt, dan wil ik er wel bij zijn."