HomeAchtergrondGrote schoenen om te vullen voor Tom Pidcock: 'Ons doel is om...

Grote schoenen om te vullen voor Tom Pidcock: ‘Ons doel is om van Tom een complete renner te maken, zoals Eddy Merckx vroeger’

Tom Pidcock won de Brabantse Pijl, werd olympisch kampioen mountainbike en is nu ook wereldkampioen veldrijden. Coach Kurt Bogaerts vertelt over het fenomeen uit Leeds.

Al jaren geldt Pidcock als toptalent. “Ik leerde hem drie jaar geleden kennen”, vertelt Bogaerts tegen Sporza. “In het veld kon hij al spectaculaire dingen met de fiets. Maar zijn wereldtitel tijdrijden bij de junioren bewees dat hij ook inhoud heeft. Bij veel jonge renners gaat de weg naar de top met meer vallen dan opstaan, maar dat is bij Tom niet het geval.”

Pidcock blijkt heel leergierig te zijn. “Tom is als een spons. Hij neemt alles meteen op en leert snel. Zijn meest gebruikte woord is 'why'. Als je dan met een verstandige uitleg komt, voert hij alles heel nauwkeurig uit. Op dit moment kan je geen enkele koers voor hem uitsluiten. Het is nog afwachten waar zijn limieten liggen.”

Als ex-winnaar van de Giro d'Italia voor beloften heeft hij ook potentie in de grote rondes. “Tom beschikt over een uitstekend herstelvermogen en presteert goed op grote hoogtes. Vorig jaar reed hij een mountainbikewedstrijd boven de tweeduizend meter en zijn waardes veranderden niet. Dan weet je dat hij capaciteiten heeft voor het hooggebergte.”

Pidcock rijdt komende mei de Giro d'Italia, maar het is nog geen doel om een klassement te rijden. “Het eerste doel is om van Tom een complete renner te maken, zoals Merckx vroeger. Iemand die een zo compleet mogelijk palmares bij elkaar kan rijden. Al is het niet meer van deze tijd om dat in een seizoen te doen.”

Bogaerts maakt ook de vergelijking met Mathieu van der Poel. “Toevallig stond ik tijdens Milaan-Sanremo met zijn papa Adrie te praten. En we kwamen tot dezelfde vaststelling. Er zijn inderdaad veel gelijkenissen in de manier waarop ze omgaan met hun sport. Ze willen niet in een glazen kooi geduwd worden. Je moet ze vrijheid geven.”

Heel anders dan die andere wereldtopper uit het veld: Wout van Aert. “Afgelijnde trainingen zoals Wout afwerkt, zouden bij hem niet werken. Beiden willen ook goed ondersteund worden, met het beste materiaal rijden en een goede omkadering hebben. Qua intrinsieke kwaliteiten heeft Tom wel meer een klimprofiel dan Mathieu, terwijl hij sterker zal zijn in vlakkere wedstrijden.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tour | Dit is de achterstand van de belangrijkste klassementsrenners op Pogacar na het kasseienslagveld

Poeh, dat werd een enorm slagveld in de kasseienrit van Lille naar Arenberg. Tadej...

Tour | Taco van der Hoorn na tweede plek in kasseienrit: ‘Het was net iets te vroeg, dat wist ik ook wel’

Na een memorabele etappezege in de Giro van vorig jaar leek Taco van der...

Wout van Aert baalt maar blijft leider: “Had mentaal al afscheid genomen van de gele trui”

Wout van Aert beleefde een dag na zijn triomf bijna de complete horror. Na...

Mathieu van der Poel ‘niet vooruit te branden’: ‘Geen idee waarom, maar ik was nog slechter dan gisteren’

Heel even liet Van der Poel zich zien op kop van het peloton, maar...

Meer zoals dit

Tour | Dit is de achterstand van de belangrijkste klassementsrenners op Pogacar na het kasseienslagveld

Poeh, dat werd een enorm slagveld in de kasseienrit van Lille naar Arenberg. Tadej...

Tour | Taco van der Hoorn na tweede plek in kasseienrit: ‘Het was net iets te vroeg, dat wist ik ook wel’

Na een memorabele etappezege in de Giro van vorig jaar leek Taco van der...

Kasseienalarm in de Tour: nemen Mohoric of Lampaert na Parijs-Roubaix nu wel de bovenhand?

Of een kasseienetappe nodig is in de Tour? Die vraag komt keer op keer...