HomeAchtergrondVlaamse veldrijsoap wordt persoonlijk: beschuldigingen over 'Hollander met grote bek', mensenhandel en...

Vlaamse veldrijsoap wordt persoonlijk: beschuldigingen over ‘Hollander met grote bek’, mensenhandel en huwelijken kapotmaken vliegen in het rond

In Nederland maken we ons druk over de schaatsrel met Nils van der Poel, maar in België gaat het er ook niet bepaals zachtzinnig aan toe (en uiteraard heeft Patrick Lefevere er dan ook mee te maken...)

De Vlaamse soap in de crosswereld gaat van kwaad tot erger. Vorige week werd stilaan duidelijk dat er van alles aan de hand is rond het team van Tormans, waarin onder andere Nederlander Corné van Kessel en de Belg Quinten Hermans rijden. Ook het 17-jarige Engelse talent Zoe Bäckstedt komt uit voor Tormans (om het wat ingewikkelder te maken: voor een ander Tormans-team).

De sportieve kwestie is dat Tormans een samenwerking had met het WorldTeam op de weg Intermarché-Wanty-Gobèrt, maar voor komend seizoen gaat samenwerken met het QuickStep van Patrick Lefevere, dat zich schijnbaar ook in de crosswereld zou willen mengen.

Hoewel nog lang niet alles duidelijk is, is al wel duidelijk dat de Vlaamse talenten Johan Wyseure (onlangs nog wereldkampioen bij de beloften) en Emile Verstrynge niet overstappen naar QuickStep. Zij stappen over naar het Alpecin-Fenix van de gebroeders Roodhooft. Ook Van Kessel en Hermans zullen in ieder geval niet naar het nieuwe project van Tormans en QuickStep gaan.

In die overgang van de jonge Belgen speelde de wielermakelaar Hans van Kesteren een belangrijke rol. Hij krijgt de volle laag van 'de vijand'. Zo liet Lefevere zich, zelfs voor zijn doen, behoorlijk laatdunkend uit.

“Ik ga er niet wakker van liggen, Van Kasteren is een Hollander met een grote bek. We zullen zien. Misschien ben ik er over vier jaar niet meer. Maar misschien is over vier jaar van zijn plannen ook niets meer over.”

De broers Bart en Geert Wellens, die de sportieve leiding hebben bij Tormans, gaan zelfs nog een stapje verder in Het Nieuwsblad.

“Wat ik twintig jaar geleden al wist is nu eindelijk beetje meer duidelijk geworden. Families en huwelijken kapotmaken kan hij als de beste, nu nog de sport en is de cirkel rond. Ferme carrière. Op naar de toekomst: een boomerang komt altijd terug”, drukt Geert Wellens zich mysterieus uit op Twitter.

Jan Tormans, de baas van het team, beschuldigde Van Kasteren eerder dan weer van mensenhandel met betrekking tot de overgang van Wyseure en Verstrynge naar Alpecin-Fenix. De wielermakelaar is daar niet van gediend en overweegt een gang naar de rechter, zo zegt hij tegen De Morgen.

“Dat is een zware beschuldiging. Ik neem hem die uitspraak kwalijk. Ik heb ook een advocaat gecontacteerd met de vraag of we daar iets mee gaan doen. Dit kun je niet zeggen. Dit is het tegenovergesteld van wat ik doe”, reageert Van Kesteren.

Lefevere versus gebroeders Roodhooft

Ondertussen lijkt een en ander ook niet bepaald goed voor de relatie tussen Lefevere en de gebroeders Roodhooft. De manager van QuickStep haalde al eens uit naar de wegploeg door te stellen dat ze nooit rijden als er een groep teruggehaald moet worden en dan was er ook nog het feit dat Deceuninck dit seizoen subsponsor is bij Alpecin-Fenix in plaats van bij QuickStep.

Nu komt daar deze veldrijsoap dus bij. “Ik hoorde dat een van de broers Roodhooft naar Jan Tormans heeft gebeld. Hij zei: ‘Als je die vier renners naar West-Vlaanderen brengt, krijg je met mij te doen’. Toen dacht ik: Waar ben ik hier in terecht gekomen? Ik wenste al geen deel meer uit te maken van dit verhaal”, zegt Lefevere, die desondanks wel doorgaat met het project.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tour | Dit is de achterstand van de belangrijkste klassementsrenners op Pogacar na het kasseienslagveld

Poeh, dat werd een enorm slagveld in de kasseienrit van Lille naar Arenberg. Tadej...

Tour | Taco van der Hoorn na tweede plek in kasseienrit: ‘Het was net iets te vroeg, dat wist ik ook wel’

Na een memorabele etappezege in de Giro van vorig jaar leek Taco van der...

Wout van Aert baalt maar blijft leider: “Had mentaal al afscheid genomen van de gele trui”

Wout van Aert beleefde een dag na zijn triomf bijna de complete horror. Na...

Mathieu van der Poel ‘niet vooruit te branden’: ‘Geen idee waarom, maar ik was nog slechter dan gisteren’

Heel even liet Van der Poel zich zien op kop van het peloton, maar...

Meer zoals dit

Tour | Dit is de achterstand van de belangrijkste klassementsrenners op Pogacar na het kasseienslagveld

Poeh, dat werd een enorm slagveld in de kasseienrit van Lille naar Arenberg. Tadej...

Tour | Taco van der Hoorn na tweede plek in kasseienrit: ‘Het was net iets te vroeg, dat wist ik ook wel’

Na een memorabele etappezege in de Giro van vorig jaar leek Taco van der...

Kasseienalarm in de Tour: nemen Mohoric of Lampaert na Parijs-Roubaix nu wel de bovenhand?

Of een kasseienetappe nodig is in de Tour? Die vraag komt keer op keer...