Joran Wyseure over transfersoap: 'Ik begrijp dat Bart Wellens en de rest van de ploeg teleurgesteld zijn, en ook een beetje kwaad'

Joran Wyseure - een van de renners om wie de onlangs opgelaaide cross-soap ging - vertelt zijn kant van het verhaal.

Wyseure

De hele soap in het veldrijden is bijna niet meer in één bericht uit te leggen. De Tormans-crossploeg had op de weg een samenwerking met Intermarché-Wanty-Gobert, maar dat boterde niet meer. Dus wilde de ploeg overstappen naar het Quick Step-Alpha Vinyl van Patrick Lefevere, maar de renners onder contract bij Tormans zagen dat niet zitten en signeerde een verbintenis bij Alpecin-Fenix.

Zodoende kan de bekendste renner - Quinten Hermans - meer voor eigen kans rijden op de weg dan bij de ploeg van Lefevere. Ook de belofterewereldkampioen Joran Wyseure behoorde tot de Tormans-ploeg. Hij legde in Het Laatste Nieuws uit wat de hele soap - waar over en weer met modder is gegooid - met hem heeft gedaan.

"Het was redelijk lastig. Ik zat daar erg mee in. Zaterdag tot dertig seconden voor de start van de cross in Gavere keerde mijn maag nog altijd van de stress en spanning. Ik ben er nog altijd niet honderd procent goed van. Ik ben blij dat ik het in de cross van me af heb kunnen zetten. In Brussel stond ik op het podium, daarmee heb ik Jan Tormans nog een plezier gedaan."

Vooral de aanval van Bart Wellens - ploegleider - deed pijn bij Wyseure. "Die handtekening bij Alpecin-Fenix stond nog maar net, of het hele verhaal stond al in de kranten. Hoe snel dat ging, heeft gemaakt dat ik zelf niet de kans heb gekregen om aan mijn ploeg te laten weten dat ik zou vertrekken."

"Ik begrijp dat Bart Wellens en de rest van de ploeg teleurgesteld zijn. En ook een beetje kwaad. Ik vond het heel erg, zo'n tweet alsof Emiel (Verstrynge, red.) en ik hem een mes in de rug hebben gestoken. Ik heb Bart Wellens gebeld, uitgelegd hoe het zit. Ik hoop dat hij nu ook wel begrijpt waarom ik die beslissing heb genomen. Ik heb gekozen voor wat mij het beste lijkt. Ik heb nu een contract voor drie jaar met Alpecin-Fenix. Ik hoop nog langer te crossen dan dat. En wie weet keer ik nog wel terug."

Wyseure had al langere tijd gesprekken met de gebroeders Roodhooft. "Over die plannen van Jan Tormans met Lefevere wist ik niets. Dat is mij niet verteld. En dan blijft het ook allemaal erg vaag. Ik heb gekozen voor een ploeg met stabiliteit. Ik heb nu ook wel zekerheid voor een aantal jaren. Dat is wat ik wilde."

Wyseure vertelt nog een aangenaam gesprek te hebben gehad met Lefevere, maar op dat moment had hij al een contract getekend bij Alpecin-Fenix. Concreet werd het bovendien ook in het gesprek met Lefevere niet, stelt hij. "Op maandag had ik een gesprek met Hans van Kasteren en met de broers Roodhooft. Wat ik daar vroeg, dat werd al meteen geregeld. Ze gaven me het gevoel dat ze mij erbij wilden, dat ik niet één van velen was."

Wyseure start wel in de continentale ploeg van Alpecin-Fenix. "Stel dat ik toch naar Quick Step was gegaan, dan was dat ook niet in de WorldTour-ploeg, maar op continentaal niveau. Dat blijft gelijk. Het grote verschil is dat ik nu mijn programma ken en dat ik niet weet hoe mijn toekomst bij Quick Step er had uitgezien."