Statement UCI: 'Toon Aerts wordt niet voorlopig geschorst'

Huh? Het is toch een positieve dopingtest? Hieronder leggen we uit hoe het zit.

toon aerts

Maandagavond kwamen de Belgische veldrijder Toon Aerts en zijn ploeg Trek-Baloise Lions zelf met het nieuws naar buiten dat hij positief was bevonden op het middel Letrozol Metabolliet. Zijn ploeg verklaarde hem op zijn woord te geloven dat Aerts zich van geen kwaad bewust is, maar ging gezien het beleid van de ploeg toch over tot het op non-actief stellen van de Belg.

Met het naar buiten brengen van de positieve test kan Aerts en zijn ploeg in ieder geval geen gebrek aan transparantie worden verweten, want de UCI was daartoe niet overgegaan, zo meldt het in een persbericht waarin het nu wel de positieve test van Aerts bevestigt. Het middel werd op 19 januari 2022 tijdens een out of competition-test aangetroffen in zijn urine.

Letrozol Metalbolliet is een middel dat in de medische wereld wordt gebruikt als medicijn tegen borstkanker. Het is een oestrogeenremmer die alleen op doktersrecept verkrijgbaar is. Het zou prestatiebevorderend kunnen zijn omdat het de nadelige effecten van anabole steroïden opheft en voor een verhoogd testosterongehalte zorgt.

Toch laat de UCI weten dat het niet tot een voorlopige schorsing was overgegaan omdat het een zogenaamde Specified Substance is op de lijst met verboden middelen van het Wereld Anti Doping Agentschap. Dat wil zeggen dat een atleet er een attest voor zou kúnnen hebben - bij Aerts is dat overigens niet het geval - en er dus helemaal geen schorsing zou volgen.

Dat is er ook de reden van dat de UCI niet zelf met het bericht naar buiten kwam. Nu Aerts en zijn ploeg dat wel deden, is het beleid van de UCI om wel met een eigen statement te komen, zo leggen ze uit.

"Als er geen voorlopige schorsing wordt uitgedeeld, deelt de UCI alleen de uitkomst na afloop van de zaak. Behalve als het resultaat van de dopingtest door een andere partij naar buiten wordt gebracht voordat een beslissing is genomen. Dat is nu het geval."

Nieuws
  • Cor Vos