HomePelotonpraatColumn | Ik heb altijd medelijden met Kuurne-Brussel-Kuurne, het ondergeschoven openingsweekendkindje

Column | Ik heb altijd medelijden met Kuurne-Brussel-Kuurne, het ondergeschoven openingsweekendkindje

Onze redacteur vindt al die aandacht voor de Omloop zielig voor Kuurne-Brussel-Kuurne. Lees waarom hij geen carnaval viert, maar zondag wel in een ezelskostuum voor de buis zit...

In de aanloop naar de Omloop – en die begint vaak al honderd dagen voor de koers – word je doodgegooid met hoeveel nachtjes het nog slapen is tot-ie er is. De Omloop is voor wielerfans wat Jezus Christus van Nazareth voor christenen is: de verlosser.

Nooit eens lees je ergens halverwege december hoeveel nachtjes het nog slapen is tot Kuurne-Brussel-Kuurne. Nu is het antwoord daarop niet zo heel ingewikkeld als je weet hoeveel nachtjes slapen het nog tot de Omloop is; eentje erbij en je bent er.

Maar toch, het is een illustratief voorbeeld van de status van Kuurne-Brussel-Kuurne bij wielerfans. Een beetje de ezel die je er op de koop toe bij krijgt in je kerststalletje, nu ik toch in de Jezus-analogiën zit. Iedereen verzamelt zich rond de kribbe met daarin het godswonder de Omloop en ergens in een hoekje staat-ie voorzichtig wat te balken: ia-ia-ia ik ben er ook nog ia-ia-ia.

Dat ik over ezels begin, is geen toeval. Naast een grote fles bier en wat prijzengeld krijgt de winnaar van Kuurne-Brussel-Kuurne nog iets veel mooiers: een geinig pluchen ezeltje. Niet omdat de organisator door de speelgoedwinkel struinde en de pluchen ezeltjes toevallig in de aanbieding waren, maar omdat de de inwoners van Kuurne 'Ezels' worden genoemd – voor het hoe en waarom verwijs ik je vast door naar een stukje dat zondag op deze website verschijnt; hou het in de gaten!

Een ezelskoers dus, dat is nog eens wat anders dan het saaie verhaal van een krant die een koers organiseert om meer kranten te verkopen. Saai is misschien wel een woord dat veel wielerliefhebbers op het koersverloop van Kuurne-Brussel-Kuurne plakken. Maar ook dat durf ik hier wel tegen te werpen.

Dat mensen het saai vinden, komt omdat de koers vaak eindigt in een massasprint. Maar zeker de laatste jaren staat er toch een mooie mix van sprinters en aanvallers op het hoogste schavot van het podium met het ezeltje naast de voeten. De winnaars van de laatste vijf edities: Mads Pedersen, Kasper Asgreen, Bob Jungels, Dylan Groenewegen en Peter Sagan.

Een lijstje waar je mee thuis kunt komen, of van Brussel via Kuurne weer terug in Brussel in dit geval. De spanning zit 'm niet zozeer in de zware opeenvolging van hellingen, maar in vraag: wordt het een sprint of niet. Nogal eens een spanningselement dat wordt onderschat in het wielrennen.

Bovendien is een sprint zelf natuurlijk ook hartstikke spannend en moeten er wat mij betreft ook klassiekers zijn waar een sterke sprinter – vergeet niet: het parkoers telt dertien hellingen – kan winnen. Lang verhaal kort: geen carnaval voor mij, want ik ben van boven de rivieren, maar toch zit ik zondag in ezelskostuum voor de buis.

Op de hoogte blijven van al het wielernieuws, de achtergronden en de randzaken van het peloton? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter!

Daarnaast zijn we natuurlijk ook in geprinte versie te vinden in de kiosk, met veel uitgebreidere verhalen om heerlijk op de bank te lezen in de loze uurtjes van de koers.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

5 Herkenbare momenten voor koukleumen op de fiets

Iedereens interne CV is nu eenmaal anders ingesteld. Onze redacteur is een koukleum en hij heeft wat punten op een rijtje gezet die hij in die hoedanigheid ervaart. De mensen die het op de fiets snel koud hebben, zullen onderstaande zeven punten dan ook zeker herkennen...

Niki Terpstra de Tom Boonen van Nederland: ‘Ik heb conditie, maar na een uurtje racen kom ik gesloopt uit de auto’

Al blijft het waarschijnlijk niet alleen bij gravelen, want de Noord-Hollander koestert ook ambities...

Winterwonderland: Eerste beelden tonen dikke laag sneeuw op het parkoers in Val di Sole

Zondag trekt het veldritpeloton eerst nog naar Ierland, een week later is het de...

Jumbo-Visma veilt fietsen: bieden op Tourfiets Vingegaard, groene fiets Van Aert en Vos

Net als vorig jaar veilt Jumbo-Visma de fietsen waarop de renners het afgelopen seizoen...

Meer zoals dit

Jumbo-Visma veilt fietsen: bieden op Tourfiets Vingegaard, groene fiets Van Aert en Vos

Net als vorig jaar veilt Jumbo-Visma de fietsen waarop de renners het afgelopen seizoen...

Stranddag op Strava: Mathieu van der Poel ramt eerst viaducten op en maakt het af op strand in Spanje

Na drie crosswedstrijden, waarvan hij er twee won (Hulst en Antwerpen) en in eentje...

Video | Trainingsbeest Bernal in apocalyptische regen achter de brommer aan het afzien

Egan Bernal pakte na zijn verschrikkelijke crash bovenop een bus, waarbij hij bijna alles...