Giro | Jos van Emden roemt gezelligheid bij Jumbo-Visma: 'Affini schuift alles naar binnen, terwijl het fascinerend is om te zien hoe langzaam Oomen eet'

Jos van Emden roemt de gezelligheid bij Team Jumbo-Visma en deelt de eetgewoontes van Sam Oomen.

Emden
  • Jos van Emden Jos van Emden

Daarbij moet aangetekend worden dat Van Emden zijn verhaal bij de Live Slow, Ride Fast-podcast deed voordat de klassementsrenners erdoorheen zakten op de Etna. "Een ontspannen sfeertje en gezelligheid is nog steeds de basis. Pascal Eenkhoorn heeft de grootste bek aan tafel, ja. Maar die moet je af en toe gewoon even klein houden."

Vervolgens deelt de ervaren tijdrijder enkele eetgewoontes van zijn ploeggenoten. "Het is fascinerend om te zien hoe langzaam Sam (Oomen, red.) eet. Affini is een machine en schuift alles naar binnen, maar twintig minuten later zit Sam zijn boterhammetjes nog te smeren of rijst op te scheppen. Hij combineert dan ook alles met elkaar."

"Van de week had hij een rijstwafel die hij in tweeën had gesplitst en beide kanten waren dubbel belegd", vervolgde Van Emden. "Vier keer beleg op één rijstwafel... Daar zit hij dan ook echt van te genieten. De meeste profs eten het zo op en als ze willen, nemen ze er nog één. Hij neemt dan een hapje en denkt: daar kan misschien nog een beetje honing bij of nog een beetje extra speculaaskruiden."

Met Van Emden zelf gaat het inmiddels ook weer naar behoren. Hij kwam hard ten val in Luik-Bastenaken-Luik en even dreigde hij de Giro d'Italia te moeten missen. "Het was een harde klap en de maandag erna begon ik bloed op te hoesten. Maar ze zeiden dat het goed zou komen. Toen we begonnen, maakte ik me nog een beetje zorgen. Inmiddels slaap ik weer redelijk goed en de osteopaat helpt me iedere dag goed."