Giro | Van der Poel animeert de koers, Bouwman doet goede zaak voor bergtrui, Leemreize nipt tweede achter Buitrago

Weer was een Nederlandse renner zeer dicht bij de dagzege, maar Santiago Buitrago toverde nog een extra energietank uit de hoge hoed. Daardoor moest Gijs Leemreize genoegen nemen met een tweede plek.

Leemreize
  • Santiago Buitrago Santiago Buitrago
  • Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

Morgen wacht een dag voor de sprinters, maar na al het geweld eerder deze week lag er eerst nog een bergetappe op de route. Wederom was het een groot gevecht om de vlucht van de dag. En andermaal zat die vlucht vol Nederlanders. Zo waren Mathieu van der Poel, Gijs Leemreize, Koen Bouwman, Sam Oomen en Thymen Arensman mee met andere zeer sterke klimmers als Giulio Ciccone, Hugh Carthy en Jan Hirt.

Bouwman deed onderweg een goede zaak in de strijd om het bergklassement, want op de eerste twee bergen kwam hij als eerste boven. Ondertussen was ook de strijd om de dagzege in volle gang. Op de voorlaatste klim barstte het volledig los en kwamen onder anderen Van der Poel, Leemreize, Bouwman, Buitrago, Carthy en Hirt vooraan te zitten. In de afdaling richting de loodzware slotklim reden Van der Poel en Leemreize vervolgens weg.

Daardoor vatten de twee Nederlanders de slotklim aan met een voorgift van liefst anderhalve minuut. In het begin ging Van der Poel volle bak en daarmee reed hij Leemreize los. Van der Poel kwam zichzelf echter tegen, waarna Leemreize op pole position lag om de rit te winnen. Van achter kwam er echter nog één gevaar en dat was de Colombiaan Buitrago, die ineens een extra versnelling wist te vinden.

De renner van Bahrain-Victorious kwam snel dichter op Leemreize en net onder de top werd de Nederlander bijgehaald. Met een enorme versnelling reed Buitrago op honderd meter van de top zelfs weg van Leemreize, waardoor het wederom een tweede plaats zou worden voor Nederland. Onder de favorieten gaven Hindley, Landa en Carapaz elkaar weinig toe. De grote verliezer onder klassementsrenners was João Almeida.

Nieuws
  • Cor Vos