Interview | Aleksandr Vlasov: 'Ik moet zeggen dat ik banger ben geworden dat ik de Tour de France moet missen door iets wat niet in mijn handen is'

Aleksandr Vlasov geldt als een van de uitdagers van Tadej Pogacar tijdens de komende Tour de France, maar in gesprek met Wieler Revue vertelde hij nog steeds bang te zijn dat hij wordt uitgesloten van deelname.

Vlasov
  • Aleksandr Vlasov Aleksandr Vlasov

Onderstaand een passage uit het uitgebreide interview met Aleksandr Vlasov dat je kunt lezen in onze Tourspecial, die je vanaf nu kunt kopen in de supermarkt, boekhandel of via deze link kunt bestellen. In het artikel hieronder vind je meer informatie over dit superdikke nummer (212 pagina's), maar nu alvast een sneak preview van het stuk met de kopman van BORA-hansgrohe.

Uiteraard ging het in gesprek met Vlasov over de oorlog in Oekraïne. Ondanks dat hij begin maart in een statement opriep tot vrede en dat hem net als ‘vele andere normale Russen niet is gevraagd of ze oorlog willen', is Vlasov op moment van het interview in mei best een beetje bang de Tour de France te moeten missen. De oorlog houdt hem bezig.

"Ja, zeker. Mensen vragen ernaar, maar ik heb ook geen antwoord op de vraag wat de oplossing is. Ik ben geen politicus, ik ben gewoon een wielrenner. Ik ben ook helemaal niet geïnteresseerd in politiek. Ik moet zeggen dat ik wel banger ben geworden dat ik de Tour de France moet missen door iets wat niet in mijn handen is. Russische tennissers mogen ook niet meedoen aan Wimbledon."

In het peloton zelf wordt hij niet anders benaderd, verzekert Vlasov, die dit jaar onder meer wist te winnen in de Rondes van Valencia en Romandië. "In het peloton zelf is weinig veranderd voor me. Mensen praten niet met me over de oorlog en ze nemen me het zeker niet kwalijk."

Vlasov maakte al vroeg in het seizoen indruk in Valencia

Vlasov is afkomstig uit Vyborg, de plaats waar ook Evgeni Berzin en Viatcheslav Ekimov vandaan komen. Daar viel hij voor de wielersport. "Op school was er een wielersectie en er werd ons gevraagd wie de sport eens wilde proberen. Ik dacht: waarom ook niet? Eigenlijk ben ik sinds die dag niet meer gestopt met wielrennen."

"Ik heb ook aan judo gedaan in mijn jeugd. Dat is ook geen grote sport in Rusland, maar in elk geval populairder dan wielrennen. Vyborg is dicht bij Finland en het weer is niet altijd even goed, maar om te trainen is het ook zeker niet slecht. Alleen zijn de wegen vlak en de heuveltjes die er zijn, zijn kort. Niet ideaal voor een klimmer als ik. Maar om daar te beginnen als jeugdrenner was heel fijn."

Hoewel Vlasov zich dit seizoen bij de wereldtop heeft genesteld, merkt hij niet echt een verhoogde aandacht vanuit zijn thuisland. "Ik presteer dit seizoen goed, maar vanuit Rusland is er eigenlijk nog steeds weinig aandacht voor me."